Najčešće pogreške u njezi kožeNajčešće pogreške u njezi kože

Najčešće pogreške u njezi kože

U poplavi savjeta za njegu kože brzo zaboravimo da nije svaki savjet primjeren za svakoga. Tada možemo vrlo brzo napraviti pogrešku koja šteti koži ili ubrzava njezino starenje. U članku otkrijte pet najčešćih pogrešaka u njezi kože i uspješno ih otklonite.

1. KREMU ZA SUNČANJE NE UPOTREBLJAVATE SVAKI DAN

Redovito nanošenje kreme za sunčanje važno je ne samo ljeti već tijekom cijele godine. Štetne UV-zrake mogu imati negativne posljedice na vašoj koži čak i za oblačnih i kišnih dana – opekline, brže starenje kože, crvenilo ili rak kože. Stručnjaci preporučuju svakodnevnu upotrebu kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom (najmanje 30) čak i po lošem vremenu ili ako ćete veći dio dana provesti u zatvorenim prostorijama. Redovitom primjenom održavate svoju kožu zdravom i mladolikom. 

Želite li znati više o odabiru prave kreme za sunčanje? Pročitajte naš članak.

2. MICELARNU VODU ILI OTOPINU NE ISPIRETE

Micelarna voda je vrsta sredstva za čišćenje na bazi vode s micelama, manjim molekulama masnih kiselina koje se vežu za masnoću kože kada dođu u dodir s kožom. Većina nas koristi micelarnu otopinu za skidanje šminke, no ona istovremeno hidratizira i osvježava kožu pa često mislimo da je ne treba ispirati. Ali ako primijetite da vam je koža suha, bez sjaja ili se pojavljuje crvenilo, razlog može biti micelarna voda. Zato je isperite svaki put i zatim nastavite sa svojom svakodnevnom njegom kože.

3. STIŠĆETE PRIŠTIĆE

Molimo vas ostavite svoje jadne prištiće na miru. Prištići su zapravo oblik viška masnoće i mrtvih stanica, stoga njihovo stiskanje može izazvati različite neugodnosti. Mogu se pojaviti upala i crvenilo, a prstima možete unijeti bakterije koje uzrokuju infekciju, koja kasnije može ostaviti ranu na koži. Sve to također može uzrokovati širenje prištića i ostaviti trajnu štetu. Stoga ih je bolje ostaviti na miru, tretirati ih proizvodima za njegu kože, a o najtvrdokornijim prištićima porazgovarati s dermatologom.
 

Redovito nanošenje kreme za sunčanje važno je ne samo ljeti već tijekom cijele godine.

4. NE SKIDATE ŠMINKU PRIJE SPAVANJA

Bez obzira na to koliko ste umorni, uvijek u potpunosti uklonite šminku prije spavanja. Skidanjem šminke dopuštate koži da diše i obnavlja se dok spavate. Međutim, ako se šminka ostavi na licu preko noći, može začepiti pore i izazvati upale. Stoga svakako koristite nježno sredstvo za skidanje šminke koje odgovara vašoj koži, a zatim i sredstvo za čišćenje manjih nečistoća koje su možda još ostale.

5. PRETJERUJETE S AKTIVNIM SASTOJCIMA

Aktivni sastojci sve su popularniji u njezi kože, čak i kod potpunih početnika, jer su sve dostupniji, a ujedno znamo sve više o njihovim (pozitivnim) učincima. Međutim, njihova povećana dostupnost često dovodi do njihove prekomjerne upotrebe i nepravilnog kombiniranja, što može izazvati brojne neugodnosti. Iritacija, veća osjetljivost kože i slabija učinkovitost sastojaka glavni su znakovi da u njezi vjerojatno koristite previše aktivnih sastojaka ili ih krivo kombinirate.

U nastavku pogledajte naše „šalabahtere“ za ispravnu kombinaciju djelatnih sastojaka. Ako vas zanima više, pročitajte naš članak o kiselinama.

AHA – alfa hidroksi kiseline, BHA – beta hidroksi kiseline, PHA – polihidroksi kiseline

 

 

U nastavku smo prikupili još nekoliko manjih pogrešaka koje vas mogu spriječiti da imate zdravu i lijepu kožu:

  • Lice umivate vrućom ili hladnom vodom. 
  • Prečesto radite piling (više od dva puta tjedno).
  • Prilikom njege zaboravljate vrat i dekolte.
  • Neispravno skladištite proizvode za njegu kože.
  • Ne spavate dovoljno.

Bez obzira na sve savjete koje možete pronaći na internetu ili u literaturi, zapamtite da je manje više. Za lijepu i zdravu kožu potrebna su vam samo tri osnovna koraka koja smo preporučili u našem članku.

Zdrava koža nije samo pravilno njegovana već i nahranjena iznutra. Za to se možete pobrinuti uz pomoć Merz Spezial vitamina za kožu, kosu i nokte koji sadrže savršenu kombinaciju 13 vitamina i minerala.

Isprobajte ih za zdravu, sjajnu i lijepu kožu. Naše korisnice su oduševljene!
 

„Prijateljica mi je preporučila Merz Spezial dražeje. Primjećujem da imam manje nepravilnosti na koži, koža ima blistaviji izgled.“ – Teja
“Kad mi se nešto sviđa, želim da to svi znaju. A Merz Spezial dražeje jedan su od onih proizvoda koje rado preporučujem! Hormoni su stvarno jako oštetili moju kožu i kosu i konačno mi se čini da se sve smirilo i da su ove dražeje sve skupa nekako ubrzale.“ – Maja

Proizvodi dostupni su u ljekarnama.