Proizvodi koji ne smiju nedostajati u svakodnevnoj njezi kože lica

Vrijedi li još uvijek pravilo „manje je više“?

Koža je naš najveći organ i sve vrijeme nas štiti od utjecaja vanjskih čimbenika. Kako bi što bolje obavljala svoju zadaću, mora ostati zdrava i njegovana, a pritom joj možemo i sami pomoći. Iako na izgled i zdravlje kože utječu i brojni drugi čimbenici, poput genetike, starenja, hormona i bolesti, redovita i pravilna njega kože može imati snažan utjecaj na kožu.

Njega kože posljednjih je godina doživjela velik procvat, a sada na tržištu možemo pronaći mnoge sastojke koji različito utječu na kožu. U poplavi proizvoda i raznih sredstava teško je shvatiti koji su najprimjereniji za nas, a koje je bolje izbjegavati. Slijedite naše preporuke i njega kože pretvorit će se iz nužnog zla u vašu omiljenu naviku.

Sigurno imate prijateljice koji ne mare za njegu kože, a i one koje na nju svaki dan utroše sat ili više vremena. Bez obzira kojoj navici naginjete, najprije morate dobro upoznati svoju kožu i slijediti tri osnovna koraka u njezi:

 • čišćenje
 • vlaženje
 • zaštita od sunca

Naravno, možete dodati i mnoge druge korake u njezi kože, poput korištenja tonika, seruma, aktivnih sastojaka i maski. Bez obzira na to koliko koraka sadržava vaša dnevna navika njege kože, držite se zlatnog pravila – nanesite proizvode prema gustoći od najlakšeg do najtežeg.

Prije nego što započnete njegu, odredite svoj tip kože. Oni se u osnovi mogu podijeliti na:

 • osjetljiva koža
 • suha koža
 • masna koža
 • kombinirana – na nekim mjestima masna, a na drugima suha
 • normalna – ni masna ni suha

Na temelju tipa kože puno je lakše odabrati prikladne proizvode koji pomažu koži, a ne štete joj. Stoga na svakom koraku njege provjerite koja vam vrsta proizvoda najviše odgovara.

  Bez obzira na to koliko koraka sadržava vaša dnevna navika njege kože, držite se zlatnog pravila – nanesite proizvode prema gustoći od najlakšeg do najtežeg.

  Čišćenje

  Osim nanošenja kreme za sunčanje, čišćenje kože zasigurno je najvažniji korak prema zdravoj i lijepoj koži. Operite kožu lica ujutro i navečer kako biste se riješili nečistoća, izbjegli začepljene pore i akne te vratili koži sjaj.

  Proizvodi za čišćenje kože lica mogu se podijeliti na dvije osnovne vrste:

  • sredstva za čišćenje na osnovi vode: uklanjaju čestice na vanjskom sloju kože koje mogu biti posljedica zagađenja zraka ili nečistoće
  • sredstva za čišćenje na osnovi ulja: izvrsni su za skidanje šminke i kreme za sunčanje jer ih otapaju, a istodobno ne isušuju kožu

  Neke se žene također zaklinju u dvostruko čišćenje. U tu svrhu prvo se koristi sredstvo za čišćenje na osnovi ulja koje uklanja šminku i izvlači nečistoće na površinu kože, a u drugom koraku koristi se sredstvo za čišćenje na osnovi vode koje uklanja čestice s površine.

  Neka vam donja tablica pomogne u odabiru sredstava za čišćenje kože lica. Za postizanje najboljih rezultatapri umivanju lica koristite mlaku vodu jer topla ili hladna voda mogu dodatno osušiti kožu.

  TIP KOŽE

  VRSTA SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE DJELOVANJE
  Masna ili sklona aknamaPjenušava tekućina – na osnovi vode U dodiru s vodom ili dok trljate dlanove sredstvo za čišćenje stvara pjenu te tako uklanja nečistoću i višak sebuma iz pora.
  Suha, crvena ili sklona ekcemuKrema ili losion – na osnovi vode ili uljaVećina takvih sredstava za čišćenje sadrži glicerin ili shea maslac, koji uklanjaju nečistoću dok njeguju i hrane kožu.
  Osjetljiva UljeLagano i hidratantno ulje poput arganovog može dobro očistiti i nahraniti kožu.
  Zrela kožaTopljivi balzam – na osnovi ulja

  Bogati balzam topi se u dodiru s kožom, čak i ako mu ne dodate vodu. Idealan je za skidanje šminke i djeluje umirujuće na kožu.

  Svi tipoviMicelarna vodaMicelarna voda dobro uklanja suvišne stanice i ulje bez sušenja kože, ali nije dovoljna za veću količinu šminke. Bitno je samo isprati je nakon upotrebe mlakom vodom ili drugim sredstvom za čišćenje kože.

   

  Vlaženje

  Baš kao i čišćenje, hidratacija je osnovni korak za svakoga, bez obzira na tip kože. Među hidratantna sredstva uglavnom svrstavamo kreme za lice koje hrane i hidratiziraju kožu. Taj korak njege kože iznimno je važan jer štiti kožu od gubitka vode, a ako krema sadrži i zaštitne faktore, onda štiti i od sunca.

  Odabir pravoga proizvoda za vlaženje kože jako je važan jer različiti tipovi zahtijevaju različite načine hidratacije. Za najbolje rezultate nanesite hidratantno sredstvo na djelomično vlažnu ili mokru kožu. Tako ćete zadržati najviše vlage u koži.

  TIP KOŽE

  VRSTA OVLAŽIVAČA DJELOVANJE
  Masna ili sklona aknamaGel na osnovi vodeNemastan, lagan ovlaživač koji se brzo upija u kožu i ne sadrži ulja. Ako uz akne imate crvenilo ili neujednačen ten kože, upotrijebite ovlaživač s niacinamidom.
  Suha, crvena ili sklona ekcemuKremaGusta krema s uljima koja će nakon nanošenja još neko vrijeme ostati na površini i postupno hidratizirati kožu. Za najbolje rezultate koristite kremu s vitaminom C.
  Osjetljiva Krema koja ne nadražuje kožuKrema koja ne sadrži mirise, parabene ili druge nadražujuće tvari najbolji je izbor.
  KombiniranaKrema ili gelOvisno o tome je li vaša koža suha ili masnija, slijedite gore navedene savjete za odabir ovlaživača.

   

  Zaštita od sunca

  Za mnoge je nanošenje hidratantnog sredstva posljednji korak u njezi kože, ali time zaboravljaju najvažniji korak – zaštitu od sunca. Iako je vašoj kremi dodan zaštitni faktor, dodatna upotreba kreme za sunčanje iznimno je važna.

  Nanošenjem kreme za sunčanje sprječavamo nastanak bora i finih linija na licu, nesavršenstva u teksturi kože i promjene u izgledu pora. Krema za sunčanje također štiti kožu od UV-zraka, koje istovremeno oštećuju kožu i čine je starijom, a također smanjuje rizik od nekih karcinoma kože.

  Za najbolje rezultate svakodnevno koristite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom višim od 30. Nanesite dvije čajne žličice kreme na lice najmanje pola sata prije izlaganja suncu i ponavljajte nanošenje svaka dva sata.

  Međutim, proizvodi za zaštitu od sunca ne razlikuju se samo po zaštitnom faktoru već i po mehanizmu kojim filtriraju UV-zrake i štite kožu. Kreme za sunčanje dijelimo na mineralne i kemijske, a svaka ima svoje prednosti i nedostatke.

  VRSTA KREME ZA SUNČANJEPREDNOSTINEDOSTATCI
  Mineralna – djeluje na površini kože i stvara fizičku zaštitu od UV-zraka pomoću odbijanja 
  • Zaštita od UVA- i UVB-zraka
  • Pogodna i za osjetljivu kožu
  • Sigurnija – filtri ne ulaze u kožu
   
   
  • Može ostaviti bijele tragove na koži
  • Može začepiti pore
  • Izbjegavajte je u obliku spreja ili praha
   
  Kemijska – upija se i djeluje dublje u koži. Apsorbira UV-zrake i pretvara ih u toplinu koja se potom oslobađa iz kože.  
  • Lakša, tanja i nevidljiva primjena
  • Manje je vjerojatno da će začepiti pore
   
   
  • Može uzrokovati akne, rozaceu i hiperpigmentaciju ili pogoršati njihov izgled
  • Veća mogućnost nadraživanja kože
   

   

  Merz Spezial vitamini za kožu, kosu i nokte

  Zdrava i njegovana koža ne ovisi samo o tome što na nju nanosimo nego i o tome što unosimo u svoje tijelo. Iznutra je najbolje možemo nahraniti Merz Spezial proizvodima za kožu, kosu i nokte, koji sadrže kombinaciju 13 vitamina i minerala.

  Stoga u svakodnevnu njegu kože dodajte i 2 Merz Spezial dražeje.

  Kako vam dražeje pomažu da dobijete svježu i zdravu kožu?

  KLJUČNA HRANJIVA TVARDJELOVANJE
  Vitamin C 
  • Ima važnu ulogu u proizvodnji kolagena, što utječe na elastičnost kože
  • Povećava učinkovitost krema za sunčanje
   
  Vitamin E 
  • Usporava starenje tijela i štiti stanice od oksidativnog stresa
   
  Vitamin A 
  • Održava zdravu kožu i sprječava sušenje
   
  Vitamini skupine B 
  • Održavaju zdravu kožu
   
  Željezo 
  • Osigurava koži potrebne hranjive tvari
   
  Cink 
  • Potiče razmnožavanje stanica i rast tkiva za lijepu kožu
   

   

  Izvori:

  1. https://www.paulaschoice-eu.com/double-cleansing
  2. https://edit.sundayriley.com/oil-vs-water-cleanser/
  3. https://www.peachandlily.com/blogs/news/51223685-the-double-cleanse-the-what-why-and-how
  4. https://www.masterclass.com/articles/types-of-moisturizers#how-to-choose-moisturizers-for-different-skin-types
  5. https://www.nm.org/healthbeat/healthy-tips/do-you-really-need-a-skin-care-routine
  6. https://www.nytimes.com/guides/tmagazine/skincare-routine
  7. https://www.thorne.com/take-5-daily/article/pros-and-cons-of-different-types-of-sunscreen

  Proizvodi dostupni su u ljekarnama.