Njega kože: kiseline za početnike

Želite li zdravu i blistavu kožu? Onda su kiseline za vas!

Želite li zdravu i blistavu kožu? Onda su kiseline za vas! Iako uključivanje kiselina u njegu kože isprva može biti zastrašujuće, one mogu biti upravo ono što tražite.

Kiseline su aktivni sastojci koji redovitom upotrebom osiguravaju blistavu kožu i sprječavaju njezino starenje. Međutim, uvrštavanje kiselina u svakodnevnu njegu kože može biti složenije nego kod drugih kozmetičkih proizvoda, stoga je dobro znati koju kiselinu odabrati prema tipu kože.

Prije boljeg upoznavanja sve tri skupine kiselina treba znati pravilno koristiti kiseline.

Hidroksilne kiseline mogu se nanositi na cijelo lice, samo izbjegavajte područje oko očiju. Kada započnete upotrebu, najprije odaberite kiselinu manje koncentracije. Kako se koža navikava na proizvod, možete postupno povećavati koncentraciju. Uvijek nakon nanošenja pričekajte najmanje pet minuta da kiseline počnu prodirati u kožu prije nego što nanesete drugi proizvod.

 

Alfahidroksilne kiseline ili AHA

AHA! To je nedostajalo u vašoj rutini njege kože. Alfahidroksilne kiseline (engl. Alpha hydroxy acids ili skraćeno AHA) skupina su biljnih i životinjskih kiselina u koje spadaju:

 • monokarboksilne kiseline: mliječna, glikolna, bademova
 • dikarboksilne kiseline: jabučna, vinska
 • trikarboksilne kiseline: limunska

AHA-kiseline mogu biti pogodne za sve tipove kože. Možete ih pronaći kao samostalne kozmetičke proizvode (uglavnom monokarboksilne kiseline) ili su sadržane u serumima, kremama i drugim proizvodima.

Alfahidroksilne kiseline, posebice glikolna i mliječna kiselina, među najistraženijim su i najviše obećavajućim kiselinama na tržištu.

Proizvodi s AHA-kiselinama koriste se kod suhe kože, problema s aknama i protiv starenja kože. Djeluju tako što uklanjaju odumrle stanice kože i popuštaju veze između preostalih stanica.

Alfahidroksilne kiseline čiste začepljene pore, vlaže kožu, zaglađuju bore te pomažu u uklanjanju prištića i sprječavanju stvaranja novih. Također pomažu u proizvodnji kolagena.

AHA vas mogu iznenaditi svojim brzim učinkom.

Pazite! Upotreba alfahidroksilnih kiselina može učiniti vašu kožu osjetljivijom na sunce. Zato odabrani proizvod s kiselinama počnite upotrebljavati svaka 2–3 dana, ali samo navečer. Ako ne opazite nikakve negativne posljedice (crvenilo, iritacija ili upala), proizvod možete upotrebljavati svaki dan – samo navečer ili po potrebi ujutro i navečer. Ako ih budete koristili u jutarnjoj njezi kože, nikada ne zaboravite nanijeti kremu za lice sa zaštitnim faktorom.

 

Betahidroksilne kiseline ili BHA

Betahidroksilne kiseline vaša su nova čarolija za njegu kože. Iako bi one trebale predstavljati cijelu skupinu kiselina, zapravo im pripada samo jedna važna predstavnica – salicilna kiselina.

BHA-kiseline najprikladnije su za mješovitu do masnu kožu na kojoj se često pojavljuju akne, ali ih možete koristiti i za osjetljivu kožu jer ne iritiraju kožu.

Salicilna kiselina može pomoći kod problema s kojima se suočavaju mnoge žene:

 • izglađuje bore
 • smanjuje pojavu akni i sprječavaju nastanak prištića
 • smanjuje crvenilo i upalu
 • pomoću pilinga nježno uklanja površinski sloj kože
 • smanjuje pore

Betahidroksilne kiseline djeluju kao kemijski piling pa ih u svoju njegu lica uključujte postupno. Započnite upotrebu jednom tjedno nakon dvostrukog čišćenja i korištenja tonika, a zatim slijedi serum s hijaluronskom kiselinom. Nakon što se koža navikne, možete povećati upotrebu na dva do tri puta tjedno.

 

Koristite salicilnu kiselinu u večernjoj njezi kože kako biste postigli najbolje rezultate.

 

Polihidroksilne kiseline ili PHA

U posljednje vrijeme sve su popularnije daleke rođakinje AHA-kiselina – polihidroksilne kiseline ili PHA (engl. Polyhydroxy Acids). Najviše su istražene i zastupljene među njima glukonolakton, galaktoza te maltobionska i laktobionska kiselina.

Poput AHA i BHA, PHA djeluju kao nježan kemijski piling, ali su njihove molekule veće i stoga teže prodiru dublje u kožu. Ali upravo su zato polihidroksilne kiseline pogodnije za osjetljivu, suhu kožu ili kožu koja svrbi jer djeluju samo na epidermu (površinski sloj kože).

Polihidroksilne kiseline:

 • ujednačavaju ten i teksturu kože
 • obnavljaju kožu
 • njeguju i vlaže kožu jer mogu zadržati vlagu
 • imaju protuupalni učinak
 • bore se protiv glikacije, procesa koji oslabljuje kolagen i elastin u koži
 • pomažu drugim sastojcima za njegu kože da prodru dublje u slojeve kože

PHA-kiseline sastojci su seruma, krema, maski ili hidratantnih krema, često zajedno s alfahidroksilnim kiselinama.

Zbog nježnosti PHA-kiselina možete ih upotrebljavati češće od drugih kiselina, ali ipak počnite polako i pažljivo. Najprije upotrijebite PHA tri puta tjedno nakon tonika, pričekajte najmanje pet minuta i nastavite s hijaluronskom kiselinom.

 

Kako kombinirati kiseline s drugim proizvodima?

Hidroksilne kiseline su djelatne tvari pa se moraju pažljivo koristiti u kombinaciji s drugim proizvodima. U nastavku smo sastavili kratak pregled najčešćih kombinacija – onih koje možete koristiti zajedno i onih koje biste trebali izbjegavati.

 

Izvori:

 1. https://www.superskin.si/blog/zakaj-so-aha-in-bha-izdelki-nepogresljivi-v-negi-koze/
 2. https://www.thelist.com/405940/the-skincare-ingredients-you-really-shouldnt-mix-with-phas/
 3. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/phas-for-your-skin-the-facts-behind-the-beauty-hype#The-facts
 4. https://www.byrdie.com/what-is-pha
 5. https://cosmedoc.si/2020/09/22/vodic-po-kislinah-za-zacetnike/

Proizvodi dostupni su u ljekarnama.