UVA-zrakezaštitni faktor

Kreme s UV-zaštitom pod povećalom

Kod prekomjerne izloženosti UVB-zrakama na koži su vidljive promjene (crvenilo, opekline), a UVA-zrake su tihi uništavači kože i oštećenja su vidljiva tek nakon puno godina.

Ako barem malo pratite situaciju u kozmetici, znate kako je posljednjih godina učinjeno puno posla na osvještavanju potrošača o štetnom utjecaju sunčevih zraka i važnosti korištenja kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom.

Kako se ljeto, a s njim i jače sunce približavaju brzinom svjetlosti, idealno je vrijeme da u Merz Spezialu kažemo nekoliko riječi o proizvodu koji nas štiti od UV-zraka – kremi s UV-zaštitom.

Trebam li koristiti kremu sa zaštitnim faktorom?

Dokazano je da su sunčeve ili UV-zrake štetne za kožu – uzrokuju rak kože i ubrzano starenje kože. Kod prekomjerne izloženosti UVB-zrakama na koži su vidljive promjene (crvenilo, opekline), a UVA-zrake su tihi uništavači kože i oštećenja su vidljiva tek nakon puno godina. UVA-zrake uzrokuju oksidativni stres i utječu na razgradnju kolagena i hijaluronske kiseline, što se na koži očituje stvaranjem bora. Također utječu na stvaranje hiperpigmentacija.

Istina je da sunčeve zrake osim štetnih imaju i blagotvorne učinke – omogućuju sintezu vitamina D u koži, utječu na srčane i krvožilne bolesti i mentalno zdravlje te sudjeluju u stvaranju dušikova oksida (koji snižava visoki krvni tlak), serotonina i melatonina.1

Unatoč svim pozitivnim učincima ne možemo zanemariti činjenicu da sunce ima važnu ulogu u ubrzanom starenju kože, a i u razvoju raka kože. Moramo biti oprezni kada se izlažemo suncu i zaštititi kožu – osobito ako koristimo djelatne tvari poput retinoida ili kiselina, odnosno ako uzimamo lijekove koji povećavaju osjetljivost kože na UV-zračenje.

Što je SPF-faktor?

Kratica SPF znači Sun Protection Factor ili zaštitni faktor. Govori nam koliko dugo možemo „produžiti“ prirodnu zaštitu kože (koja iznosi oko 10 minuta) prije nego što se na njoj pojavi opeklina. Ako koristimo SPF 50, možemo biti na suncu 50 puta dulje nego što bismo bili bez zaštite – znači 50 x 10 minuta. U teoriji bismo uz dovoljnu primjenu kreme za sunčanje i redovito ponovno nanošenje SPF 50 bili potpuno sigurni 500 minuta, ali u praksi je zbog znojenja i propadanja UV-filtera ta mogućnost više utopijska nego realna.

Također treba imati na umu da nas ni jedan SPF ne štiti 100-postotno od UV zraka – čak i SPF 50 blokira „samo“ 98 posto UVB-zraka. Stoga se uz kreme s UV-zaštitom za vrijeme najjačeg sunca preporučuje i prekrivanje tijela (kapa, odjeća, sunčane naočale) i, naravno, povlačenje u dobru staru hladovinu.

Također treba imati na umu da nas ni jedan SPF ne štiti 100-postotno od UV zraka – čak i SPF 50 blokira „samo“ 98 posto UVB-zraka.

Koje bih UV-filtere trebala odabrati – kemijske ili mineralne?

Kemijski (organski) UV-filteri djeluju upijajući UV-svjetlost na određenim valnim dužinama, a mineralni (anorganski) UV-filteri dijelom apsorbiraju, a dijelom odbijaju i raspršuju UV-zračenje. Kemijski UV-filteri podijeljeni su i prema vrsti UV-svjetlosti od koje nas mogu zaštititi na:

  • UVA-filtere (Oxybenzone, Avobenzone, Ecamsule)
  • UVB-filtere (Octinoxate, Octisalate, Octocrylene, Homosalate, Ethylhexyl triazone)
  • filtere širokoga spektra (Mexoryl SX, Tinosorb S i M)

Prednost je kemijskih filtera to što su kozmetički elegantniji, nisu teški na koži, lakše se razmazuju i ne ostavljaju bijele tragove. S druge strane, njihov je nedostatak sigurnost; postoje naime studije koje ukazuju na to da ti filteri prolaze kroz kožu u sistemski krvotok i uzrokuju zdravstvene tegobe (endokrinološke).2,3 Kemijski UV-filteri kod nekih osoba uzrokuju reakcije preosjetljivosti na koži (crvenilo, iritacija).

Uz kemijske postoje i prethodno spomenuti mineralni UV-filteri. Predstavnici mineralnih UV-filtera jesu dva spoja: cinkov oksid i titanov dioksid. Mineralni filteri pokazuju veću sigurnost jer ne prodiru kroz kožu. Istina je, međutim, da je s njima teže sastaviti elegantnu kozmetičku formulaciju zbog koje nećete izgledati bijelo – pogotovo ako nisu u obliku nanočestica.

Mineralni filteri prikladniji su za osobe s osjetljivom kožom. Međutim, ako imate suh tip kože i želite upotrebljavati samo mineralne filtere, ispod kreme za sunčanje nanesite serum i kremu za njegu – cinkov oksid u formulacijama može naime dehidrirati kožu.

Mogu li u svojoj jutarnjoj rutini ispod kreme s UV-zaštitom nanijeti kremu s vitaminom C?

Vitamin C i krema za sunčanje čine par koji izvrsno djeluje u kombinaciji. Vitamin C poboljšava učinkovitost kreme s UV-zaštitom jer osim što potiče stvaranje kolagena štiti kožu od slobodnih radikala i posvjetljuje pigmentne mrlje. Krema za sunčanje istodobno sprječava oksidaciju vitamina C na koži, čime povećava njegovu učinkovitost. Dakle, ako želite „udvostručiti“ zaštitu i njegu kože, krema s vitaminom C u kombinaciji s kremom za sunčanje bit će vam najbolji saveznik!

 

Izvori:

  1.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27876126/
  2.  https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2759002
  3.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997468/

Proizvodi dostupni su u ljekarnama.