[Translate to Hrvatski:] Najslabša in najboljša hrana za lepo kožo

Najlošija i najbolja hrana za lijepu kožu

Svakodnevna njega lica najboljom kozmetikom nažalost nije dovoljna za lijepu kožu. Njega kože nije samo ono što na nju nanosimo već prije svega ono što unosimo u svoje tijelo hranom.

Dobre prehrambene navike pokazuju se u obliku blistave kože i zdrave kose, stoga se pobrinite da u svoju kožu unosite samo kvalitetno „gorivo“. Uravnotežena prehrana ključ je za lijepu kožu te zdravo tijelo i dušu.

Pogledajmo koju bi hranu bilo dobro izbjegavati ako želite imati lijepu kožu.

1. Bomboni

Slatkiši poput bombona mogu ubrzati starenje kože. Smanjenje unosa slatkiša može očuvati molekule elastina i kolagena u koži, a česta konzumacija hrane bogate šećerom može oštetiti te molekule, što uzrokuje bore i opuštenost kože.

2. Bijeli kruh

Bijeli kruh, riža i krumpir imaju visoki glikemijski indeks, što znači da razina inzulina u krvi raste nakon njihova unosa, a to može štetno utjecati na vašu kožu. Nakon porasta razine inzulina neizbježno slijedi pad, zbog čega vaša koža izgleda iscrpljeno.

3. Mlijeko

Istraživanjima je utvrđeno da je mlijeko navodno povezano sa stvaranjem akni, ali to još uvijek nije sigurno potvrđeno. Neki stručnjaci pak vjeruju da hormoni u mlijeku uzrokuju upalu koja začepljuje pore.

4. Hamburger

Zasićene masti koje se nalaze u masnoj govedini, siru i maslacu mogu uzrokovati akne, stoga ih treba izbjegavati. 

5. Čips od krumpira

Hrana bogata solju može uzrokovati dehidraciju i isušiti kožu, što uzrokuje brojne probleme poput umorne kože i tamnih podočnjaka.

 

Sada znate što trebate izbjegavati na tanjuru ako želite imati lijepu i zdravu kožu. Međutim, koja je hrana posebno korisna za vašu kožu?

Jedite:

1. Jagode i druge antioksidanse koji će vašu kožu zaštititi od slobodnih radikala; oni naime oštećuju kožu i utječu na brže starenje.

2. Jaja, posebno žumanjke jer su puni kolina i biotina, hranjivih sastojaka koji čine kožu lijepom. Kolin sudjeluje u proizvodnji staničnih membrana, a nedostatak biotina može uzrokovati osip i gubitak kose.

3. Juhu od kostiju poput goveđe juhe koja sadrži kolagen, bjelančevinu zbog koje koža izgleda čvrsto.

4. Sjemenke bundeve bogate cinkom, koji je koži potreban za obnovu i zacjeljivanje rana.

5. Avokado koji je pun vitamina E. On štiti stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

6. Mrkvu jer sadrži puno beta-karotena koji utječe na boju kože. Koži daje ugodnu toplinu, a ljudi koji jedu puno hrane bogate beta-karotenom i karotenom obično imaju ljepšu kožu od onih koji je ne konzumiraju.

7. Grah, koji je bogat bjelančevinama i mogao bi utjecati na sporije starenje kože.

8. Špinat i ostalo lisnato povrće koje sadrži omega-3 masne kiseline, vitamin C i E te antioksidanse, koji pozitivno utječu na zdravlje kože.

9. Rajčicu jer sadrži antioksidans likopen, koji pomaže koži da postane glađa.

 

Lijepa, zdrava i zategnuta koža započinje zdravom prehranom, stoga vam savjetujemo da sklonite lošu hranu s tanjura i zamijenite je svježom i zdravom hranom.

 

Preuzeto sa: https://thethirty.whowhatwear.com/foods-for-good-skin

Proizvodi dostupni su u ljekarnama.