8 savjeta za njegu kože kod kuće!

8 savjeta za njegu kože kod kuće!

Prošlo je već dosta vremena otkako smo morali ostati kod kuće, a neko se vrijeme nećemo vidjeti ni s kozmetičarkom. U ovom razdoblju svi više koristimo pametne telefone i računala, što nije štetno samo za naše oči već i za našu kožu.

Naime, plava svjetlost koju ti uređaji emitiraju uzrokuje povećanu proizvodnju slobodnih radikala kisika u kožnim stanicama, a oksidacijski stres je poznati uzročnik preranog starenja kože. Prekomjerna upotreba elektroničkih uređaja može štetiti našoj koži.* Dodamo li tome činjenicu da provodimo manje vremena u prirodi i da dobivamo manje vitamina D, sa sigurnošću možemo ustvrditi da ne stvaramo dobre uvjete za zdravu i lijepu kožu.

Iz tih razloga osobito je važno da u ovom razdoblju vodimo dodatnu brigu o svojoj koži i da je redovito njegujemo. Stoga smo za vas pripremili 8 savjeta za njegu lica pomoću kojih će vaša koža izgledati tako dobro da više uopće nećete trebati kozmetičarku!

1. Uvijek uklonite šminku prije spavanja!

Uklanjanje šminke prije spavanja zlatno je pravilo. Koža mora disati tijekom noći; ako kozmetičke proizvode ne uklonimo s lica, zatvorit će nam pore te prouzročiti stvaranje prištića i drugih neugodnosti.

Ako nosite puno šminke, obične maramice neće biti dovoljne za njezino uklanjanje. U tom slučaju dobro je primijeniti metodu dvostrukog čišćenja: najprije skinite svu šminku s kože, a zatim lice ponovno operite gelom za čišćenje ili pjenom. Tako ćete ukloniti sve nečistoće koje bi vam mogle začepiti pore i pogoršati stanje kože.

2. Budite nježni prema svojoj koži

Koža na licu posebno je osjetljiva, stoga je nakon čišćenja nemojte nikad agresivno trljati ručnikom, već samo nježnim dodirima upijte kapi vode. Budite nježni i kod uklanjanja maskare ako ne želite ostati bez pola trepavica.

3. Izbjegavajte agresivne sastojke koji mogu iritirati ili dehidrirati kožu

Zdrava koža je hidratizirana koža – ako imate masni tip kože i mislite da će upotreba agresivnih proizvoda smanjiti izlučivanje sebuma (masnoće), činite sebi više štete nego koristi. Izbjegavajte sastojke (poput alkohola i natrijevog lauril sulfata) koji će nepotrebno isušiti i iritirati vašu kožu.

4. Uključite serum u svoju rutinu uljepšavanja

Serum zaključava vlagu u koži i uz pomoć aktivnih sastojaka djeluje protiv starenja. Budući da ima manje molekule i veću koncentraciju od kreme, prodire dublje u kožu i daje intenzivnije rezultate.

Serum je poput dugotrajne veze: vidljive rezultate možete očekivati jedino od vjerne i svakodnevne upotrebe. Pri odabiru seruma budite oprezni i provjerite jesu li provedena stvarna istraživanja o aktivnim sastojcima koje oglašava proizvođač. U suprotnom od takvog proizvoda nećete imati puno koristi, samo prazan novčanik.

5. Ako ste u nedoumici: kupiti ili skupe cipele ili kremu, radije odaberite kremu

Činjenica je da skupa kozmetika nije uvijek i najbolja. Međutim, ako imate mogućnost kupiti kremu za koju znate da je učinkovita i kvalitetna (ali nažalost nije baš jedan od najjeftinijih izbora), na nju biste trebali potrošiti više novca nego na skupe cipele ili odjeću.

Kao što je rekla Caroline Hirons, poznata stručnjakinja za ljepotu: »Imaš samo jedno lice – pazi što radiš s njim.«

6. Uklonite mrtve stanice pilingom

Za zdravu i lijepu kožu preporučuje se redovito uklanjanje mrtvih kožnih stanica. Upotreba pilinga preporučuje se dvaput tjedno, a ako je vaša koža suha ili osjetljiva, dovoljno je i jednom tjedno. Piling koristite nakon osnovnog čišćenja kože i nakon što ste uklonili svu šminku.

Prilikom odabira pilinga vodite računa o svom tipu kože jer nisu svi pilinzi pogodni za sve tipove kože – neki sastojci pilinga mogu izazvati iritaciju osjetljive kože.

7. Razveselite svoju kožu maskom

Maske za lice spadaju u njegu lica kojom se koži dodaje točka na i. Maske se međusobno razlikuju s obzirom na učinak koji želimo postići; mogu očistiti, nahraniti ili hidrirati kožu. Maska za lice razlikuje se od drugih proizvoda po trajanju nanošenja: od nekoliko minuta do nekoliko sati (ovisno o vrsti maske i uputama proizvođača). Nanesite masku barem jedanput ili dvaput tjedno, po mogućnosti nakon pilinga i, naravno, prije nanošenja seruma i kreme.

Masku možete napraviti i kod kuće. Klasični recept za domaću masku koja je pogodna za sve tipove kože (uključujući i osjetljivu): U dvije žlice svježeg sira dodajte žlicu meda i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Debelo nanesite sloj maske, uglavnom oko očiju i usana. Ostavite da djeluje 20 minuta, a zatim je uklonite vatom natopljenom u mlakom mlijeku.

8. Pridržavajte se pravila »manje je više«

Baš kao i pri nanošenju šminke, i u ovom slučaju važi pravilo »manje je više«. Mnogi tipovi kože reagiraju negativno na brojne različite proizvode – ako je vaša koža osjetljiva, neće vam baš biti zahvalna ako budete svaki dan koristili drugu kremu ili serum. Skakanje s jednog proizvoda na drugi neće samo iritirati vašu kožu ili uzrokovati prištiće, na taj način također ne možete saznati što vam zaista odgovara, a što ne.
Dakle, ako želite lijepu i blistavu kožu, držite se proizvoda koji je vaša koža prihvatila!

Sara Papler Dvornik,  dipl. kozmetolog 

* www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6280109/

Proizvodi dostupni su u ljekarnama.