Kako izgledaju zdravi nokti tokom menopauseKako izgledaju zdravi nokti tokom menopause

Utjecaj menopauze i hormonskih promjena na nokte

Nokti su oduvijek bili važni u našim životima, a o njihovoj ljepoti brinulo se već i prije 7000 godina. Ali kakvi su zapravo zdravi i njegovani nokti i kako ih održavati za vrijeme menopauze i nakon nje? Pogledajte u članku.

Lijepi i njegovani nokti različitih boja i dužina s nama su već duže vrijeme. Zbog toga ne čudi da se svake godine širom svijeta prodaju milijarde lakova za nokte. Također je zanimljiva informacija da se veliki skok u prodaji dogodio u razdoblju od 2007. do 2012. godine, kada je prodaja porasla s tri milijarde američkih dolara na više od 40 milijardi. 

Osim guste, jake kose i sjajne kože uredni i lijepi nokti vrlo su važan dio ženskog izgleda. Naime, krhki i lomljivi nokti ukazuju na to da nešto nije u redu s tijelom. Na njihov izgled i zdravlje utječu mnogi čimbenici, kao što su genetika, pojava određenih bolesti, stres i starenje, menopauza i prateće hormonske fluktuacije.

Čak 85–90 posto žena širom svijeta koristi proizvode za njegu noktiju.

Kako izgledaju zdravi nokti?

Zdravi su nokti sjajni, glatki i ravnomjerni na površini i rubu. Kutikula, odnosno kožica nokta i ploča nokta čvrsto su pričvršćene.

Vidljivi korijen nokta je ružičaste boje, a slobodni rub bijele boje. Drugi znaci zdravih noktiju također su slobodni rub koji se proteže iznad ležišta nokta, sjajna ploča i lagana zakrivljenost slobodnog ruba. Zdrav nokat nije napuknut, krhak ili slomljen, a na njegovoj površini nema nikakvih nepravilnosti, kao što su izbočine, linije, mrlje ili točkice. Struktura nokta:

Kako menopauza utječe na nokte?

Nokti su sastavljeni od proteina koji se zove keratin. Nedostatak estrogena slabi sloj keratina na noktima te ih čini krhkim i lomljivim, dakle menopauza iznenađujuće djeluje i na njih. Žene u menopauzi naročito su sklone lomljenju noktiju i zbog smanjenja količine kolesterol sulfata u ploči nokta.

Niža razina ženskog spolnog hormona također uzrokuje dehidraciju, zbog čega nokti postaju suhi, oštećeni i češće se ljušte.  
Lomljivi nokti također su češći u starijoj dobi, zastupljeni su kod 19 posto osoba mlađih od 60 godina i 35 posto osoba starijih od 60 godina. 

Oštećeni i slabi nokti u menopauzi kombinacija su niže razine estrogena i starosti, pa se o njima treba brinuti već mnogo ranije. Naime, oštećenje ploče nokta je trajno i ne može se popraviti.

Lomljivi nokti također su češći u starijoj dobi, zastupljeni su kod 19 posto osoba mlađih od 60 godina i 35 posto osoba starijih od 60 godina.

Vodite brigu o svojim noktima

Da biste obnovili zdravlje i čvrstoću noktiju, brinite se o njima:

 • Redovito koristite kremu za ruke kako biste pružili hidrataciju noktima, osobito nakon pranja ruku. Odaberite kremu s glicerinom, ureom ili lanolinom i vazelinom. 
 • Izbjegavajte upotrebu acetona (čest sastojak sredstava za uklanjanje laka za nokte), koji još više isušuje nokte.
 • Za jače nokte konzumirajte dovoljne količine kalcija zajedno s vitaminom D, koji dodatno potpomaže apsorpciju kalcija. Sadrže ga mliječni proizvodi (mlijeko, sir, parmezan), srdele, neki orašasti plodovi, jaja, blitva i špinat.
 • Nemojte izlagati nokte vodi i deterdžentima – nosite rukavice prilikom rada u vrtu, pranja suđa, čišćenja ili drugih poslova.
 • Održavajte nokte kratkim i četvrtastim.
 • Izbjegavajte agresivnu kozmetiku i preparate za njegu noktiju i rašpajte nokte samo u jednom smjeru.  
Osim toga, osigurajte dovoljne količine biotina, vitamina C i cinka.
 • Vitamini skupine B doprinose normalnom funkcioniranju noktiju, odnosno cijelog tijela.
 • Vitamin B6 sudjeluje je u sintezi cisteina i njegovoj implementaciji u keratin, što potiče zdrav rast i jačanje nokta.
 • Vitamin B9 doprinosi sintezi aminokiselina, normalnoj funkciji imunološkog sustava, a također ima ulogu u procesu dijeljenja stanica.
 • Željezo je uključeno u stvaranje hemoglobina i crvenih krvnih stanica koje su odgovorne za prijenos kisika u tijelu. Time omogućuje noktima opskrbu potrebnim hranjivim tvarima.
 • Cink doprinosi održavanju zdravih noktiju, normalnoj sintezi DNK i procesu dijeljenja stanica. Budući da potiče diobu stanica i rast tkiva, također je nužan za zdrav rast noktiju.
 • L-cistein je aminokiselina koja je osnovni prirodni gradivni element noktiju.

Dražeje za kožu, kosu i nokte Merz Spezial sadrže sve ključne hranjive tvari za zdrave i jake nokte. Budući da nokti rastu vrlo sporo i dugo vremena traje da se regeneriraju, uzimajte dražeje najmanje tri mjeseca, a nekim ženama treba i 6 do 9 mjeseci da vide prve rezultate.

Neke naše korisnice primjećuju promjene na noktima nakon samo tri mjeseca!

Proizvodi dostupni su u ljekarnama.