4 koraka u odabiru savršene kreme za lice!

U poplavi svih kozmetičkih proizvoda odabir savršene kreme za lice danas je pravi projekt koji nam može uzeti dosta vremena, a naročito novca.

Naša koža teško podnosi greške zbog neprikladnih proizvoda i često reagira prištićima ili preosjetljivošću. Osim toga, svaka je koža specifična i ima svoje potrebe – krema koju vaša najbolja prijateljica obožava možda vam uopće neće odgovarati. Da biste sve to izbjegli i što prije pronašli kremu koju će vaša koža zavoljeti, uvažavajte savjete u nastavku teksta! 

1. Prilikom odabira kreme ne zaboravite koji je vaš tip kože

Tip kože jedan je od najvažnijih čimbenika kada je u pitanju odabir kreme. Poznajemo 4 glavna tipa kože:

  • suhi tip kože
  • normalni tip kože
  • miješani tip kože
  • masni tip kože

Tipovi kože međusobno se razlikuju po količini proizvedenog sebuma, s normalnom kožom koja je uravnotežena (ni previše masna, ni previše suha), masna koža proizvodi više sebuma, a suha koža premalo, što uzrokuje nedostatak lipida. Lipidi sprječavaju gubitak vlage iz kože i štite je od vanjskih čimbenika.1Tipovi kože međusobno se razlikuju i po svojim potrebama.

Suha koža je vrsta ili tip kože kojoj u osnovi nedostaje masnoća, a isušena (dehidrirana) koža je stanje kože kojemu nedostaje vlage. Više o dehidriranoj koži možete pročitati u našem članku „Zdrava koža je dobro hidratizirana koža“. 

Zbog nedostatka masnoća suhoj koži potrebna je njega kremama koje su bogate sastojcima poput biljnih ulja i maslaca (na primjer jojobino, arganovo i kokosovo ulje te karite maslac), ceramida i skvalena. Ti sastojci će pružiti koži odgovarajuću njegu i ujedno je nahraniti. Međutim, dehidriranoj je koži potrebna vlaga, dakle kreme s visokim sadržajem hidratantnih sastojaka.

Pri odabiru kreme vrlo je važno poznavati svoj tip kože; ako pogrešno mislite da je vaša koža suha (a zapravo je samo dehidrirana) i upotrebljavate kreme koje su bogate uljima, nepotrebno ćete začepiti pore i izazvati puno prištića.

Ne zaboravite: i ostalim tipovima kože (normalna, miješana ili masna koža) potrebna je vlaga, a koža tih tipova bit će najzadovoljnija laganom hidratantnom kremom koja ne sadrži ulja kako se ne bi dodatno mastila.

2. Odlučite kakav učinak želite postići na koži

Želite li kožu prije svega hidratizirati, nahraniti ili usporiti njezino starenje? Želite li kremu koja će vam pomoći u borbi protiv prištića ili želite kremu koja će poboljšati stanje vaših pigmentnih mrlja? Sve su to pitanja koja si morate postaviti pri odabiru kreme.

Žene su najčešće u potrazi za onom pravom kremom za lice koja će učiniti da im koža izgleda hidratizirano, blistavo i zdravo. Svaka koža ima različite potrebe, stoga različito reagira na sastojke. Međutim, sa sigurnošću možemo reći da bi se krema s hijaluronskom kiselinom morala nalaziti na kozmetičkoj polici svake žene. Naime, hijaluronska kiselina je univerzalni sastojak koji hidratizira i osvježava kožu te joj daje svjež izgled.

3. Upotrebljavajte dnevnu i noćnu kremu

Pri njezi lica žene također posvećuju dosta vremena sakrivanju znakova starenja i uklanjanju bora. Jedan od sve popularnijih sastojaka u anti-age kozmetici svakako je retinol. Retinol je derivat vitamina A i vrlo je učinkovit sastojak u borbi protiv starenja kože.

Dakle, ako želite koristiti kremu s retinolom, trebali biste znati da takvu kremu treba nanositi navečer, a tijekom dana zaštitni faktor; naime, retinol razrjeđuje epidermu koja je zbog toga osjetljivija na ozljede uzrokovane UV-zračenjem. U tom su vam slučaju potrebne dvije kreme – dnevna i noćna. Dvije različite kreme potrebne su i onima koji žele bogatiju, hranjivu noćnu njegu i laganu hidratantnu kremu koja će biti idealna za nanošenje šminke.

Nema ništa loše u korištenju iste kreme ujutro i navečer; osobito u slučaju osjetljive kože često vrijedi izreka manje je više. Prema tome, ne brinite se: vaša će koža biti u potpunosti zadovoljna samo jednom kremom!

4. Informirajte se o kozmetičkim sastojcima

I posljednji savjet: kada kupujete kremu, zavirite u popis sastojaka. Ako imate osjetljivu kožu, kreme s visokim sadržajem parfema ili eteričnih ulja zasigurno vam neće odgovarati. Također budite oprezni s konzervansima – neki od njih uzrokuju alergije i dermatitis.2 Međutim, ako je vaša koža masna i sklona prištićima, izbjegavajte komedogene sastojke koji začepljuju pore i utječu na stvaranje nečistoća.

Sara Papler Dvornik, kozmetolog

Izvori:

  1. https://dermnetnz.org/topics/contact-allergy-to-preservatives/

Proizvodi dostupni su u ljekarnama.