Vratite svojoj koži elastičnost i volumen

Koža je naš najveći organ i glavna obrana tijela od vanjskih čimbenika kao što su ultraljubičasto svjetlo, infekcije te kemijski i mehanički stres. Svi ti čimbenici utječu na stanje kože i ujedno ubrzavaju njezino starenje.

Još od antike sprječavanje starenja kože iznimno je popularno ne samo među znanstvenicima nego i u široj javnosti. Pritom ih je uglavnom zanimalo kojim tvarima mogu utjecati na proces starenja.

Koža je naš najveći organ i glavna obrana tijela od vanjskih čimbenika kao što su ultraljubičasto svjetlo, infekcije te kemijski i mehanički stres. Svi ti čimbenici utječu na stanje kože i ujedno ubrzavaju njezino starenje.

U čimbenike koji pogoršavaju stanje kože i ubrzavaju njezino prijevremeno starenje spadaju odlasci u solarije i nepravilna upotreba djelatnih sastojaka.

Starenje kože događa se putem dva nepovezana procesa istovremeno:

 • Unutarnje starenje kože ili kronološko starenje, koje jednako utječe na kožu kao i na unutarnje organe.
 • Vanjsko starenje kože ili okolišno starenje ovisi o vanjskim čimbenicima te o pušenju, onečišćenju okoliša, nedostatku sna te brzoj i nezdravoj hrani. 

Najbolji je način za usporavanje vanjskog starenja kože zdrav način života, odnosno zdrava i uravnotežena prehrana, redovita tjelesna aktivnost te izbjegavanje sunca i stresa. Prerano starenje kože također mogu spriječiti neki sastojci u proizvodima za njegu kože. Saznajte više o njima u članku.

Stručnjaci su utvrdili da je za pravilno funkcioniranje kožne barijere nužna i dovoljna opskrba vitaminima.    

Vitamin A

Vitamin A nalazi se u različitim oblicima. Retinoidi su jedan od oblika, u koje spadaju retinal i retinol. U prirodi se nalaze i beta-karoteni, provitamini od kojih se u tijelu proizvodi vitamin A. Oni su antioksidansi topivi u mastima koji postaju sve popularniji aktivni sastojak proizvoda za njegu kože.

Različiti oblici vitamina A imaju vrlo slične učinke na kožu:

 • povećavaju elastičnost kože
 • smanjuju pojavu bora
 • potiču obnovu stanica kože
 • stimuliraju proizvodnju kolagena
 • smanjuju hiperpigmentaciju i druga oštećenja zbog izlaganja suncu 

Korištenje retinoidnih proizvoda može biti popraćeno nekim nuspojavama koje oštećuju kožu. Ako niste sasvim sigurni kako ih dodati u svoju svakodnevnu njegu kože, posavjetujte se s dermatologom ili uzimajte vitamin A u obliku dodataka prehrani. 

Upotreba ili dodavanje bilo kojeg oblika vitamina A ne preporučuje se trudnicama, ali beta-karotene mogu uzimati.

Antioksidansi su spojevi koji hvataju visokoreaktivne molekule kisika te tako sprječavaju oksidativni stres i prerano starenje.

Vitamin C

Vitamin C ili askorbinska kiselina najvažniji je antioksidans, topiv je u vodi i može se naći uglavnom u proizvodima na bazi vode. Tijelo ne može samo proizvesti vitamin C pa ga treba unositi u dovoljnim količinama s hranom ili dodacima prehrani.

Vitamin C za njegu kože može se uzimati oralno ili nanositi izravno na kožu. Možete ga pronaći u kozmetičkim proizvodima za posvjetljivanje kože, proizvodima protiv starenja i proizvodima za zaštitu od sunca.

Vitamin C:

 • potiče stvaranje kolagena i sprječava njegovu razgradnju
 • koristi se kod poteškoća s aknama
 • usporava nastanak kožnog pigmenta 
 • štiti od UV-zraka

Vitamin E

Vitamin E ili tokoferol najvažniji je antioksidans topiv u mastima, zbog čega ga uglavnom možete pronaći u proizvodima na bazi ulja. Nalazi se u mnogim namirnicama kao što su plodovi mora, zeleno povrće, neki orašasti plodovi i biljna ulja. 

Antioksidans tokoferol brine se za zdravu kožu i podržava rad imunološkog sustava i stanica. U njezi kože vitamin E djeluje kao ovlaživač i omekšivač. 

Vitamin E također:

 • jača funkciju kožne barijere
 • sprječava oštećenja od UV-zraka
 • umiruje kožu
 • izglađuje fine bore uzrokovane izlaganjem sunčevoj svjetlosti
 • ubrzava zacjeljivanje rana 

Vitamin E često ćete pronaći u proizvodima zajedno s vitaminom C budući da se međusobno podupiru u radu te povećavaju zaštitu od sunca i sprječavaju prerano starenje kože.

Vitamine A, C i E možete pronaći u dodatku prehrani Merz Spezial vitamini za kožu, kosu i nokte, kojim ćete ne samo usporiti starenje kože već ćete moći imati sjajnu i gustu kosu te čvrste nokte.

Osim dodataka prehrani i proizvoda za njegu kože s djelatnim sastojcima u različitim dobnim razdobljima posljednjih godina sve su popularniji uređaji i tretmani koji vas mogu pomladiti ili usporiti starenje kože. 

Joga lica i gua sha

Joga lica prirodna je alternativa invazivnim postupcima pomlađivanja. Može se koristiti za oblikovanje i definiranje mišića lica, što bi trebalo spriječiti nastanak bora. Jogi dodajte i korištenje pomagala gua sha, koji poboljšava cirkulaciju krvi, potiče proizvodnju kolagena, smanjuje pojavu bora, podočnjaka i crvenila te vas oslobađa napetosti. 

Kemijski piling

Metoda kojom se kemijski uklanjaju određeni slojevi kože. Postoji nekoliko vrsta pilinga, a neki ljudi primjećuju promjene već nakon prvog nanošenja – glatka koža, manje vidljiva oštećenja od sunca, uklonjene akne i crvenilo, manje vidljive bore.

Kemijski piling ima brojne prednosti, ali nije primjeren za osobe s osjetljivom kožom jer može izazvati svrbež, peckanje, ljuštenje kože i povećanu osjetljivost kože na sunce.

Dermalni fileri

Tijekom postupka specijalist tankom iglom u problematično područje ubrizgava hijaluronsku kiselinu ili djelatnu tvar koja potiče stvaranje kolagena. Filer dakle poboljšava oblik, strukturu i volumen kože. Obično je učinak dermalnog filera vidljiv pola godine, nakon čega se postupak mora ponoviti.

Za mnoge su dermalni fileri učinkoviti kod kratkotrajne upotrebe i ne uzrokuju nuspojave, ali neki korisnici mogu osjetiti otekline.  S vremenom, kod dugotrajne upotrebe filera, može se primijetiti oslabljena muskulatura lica, glave i vrata. To može imati negativne učinke na gutanje, funkciju glasnica i pokrete očiju.

Botulinski toksin

Botulinski toksin ubrizgava se u mišiće lica kako bi blokirao živčane impulse i tako smanjio aktivnost mišića. Time se smanjuje ili sprječava nastajanje bora i tako daje izgled glatke kože. Učinak botulinskog toksina traje kratko (obično tri mjeseca) i zahtijeva nekoliko posjeta specijalistu.

Postupak može biti popraćen glavoboljom, bolovima, oticanjem i suhim očima.  

Na tržištu već postoji jako mnogo proizvoda, pomagala i postupaka za usporavanje starenja kože. S napretkom znanosti i tehnologije te zbog sve većeg zanimanja za pravilnu njegu broj će samo rasti.

Kako bi vaša koža što dulje ostala prirodno mladolika i elastična, nahranite je iznutra Merz Spezial vitaminima za kožu, kosu i nokte sa savršenom kombinacijom 13 vitamina i minerala. Jedinstvena formula MTS (Micro Targeting System – sustav mikrotargetiranja) također osigurava da vitamini i minerali u dodatku prehrani dospiju do najmanjih mikrokapilara te hrane kosu, kožu i nokte.

Unatoč velikom izboru ne zaboravite da je starenje sasvim normalna pojava koja pogađa svakoga od nas. I zapamtite, lijepe ste u bilo kojoj dobi!

 

Izvori:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583891/pdf/de-4-298.pdf  
 2. https://lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/skin-health/vitamin-E#functions  
 3. https://www.healthline.com/health/vitamin-e-for-skin#risks 
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583891/pdf/de-4-298.pdf  
 5. https://www.healthline.com/health/vitamin-a-for-skin#using-it-safely 
 6. https://www.byrdie.com/vitamin-a-for-skin-5101059 
 7. https://www.researchgate.net/profile/Miracle-Livinus/publication/321269514_The_Anti-aging_Efficacy_of_Antioxidants/links/5fca5b22a6fdcc697bdc0cef/The-Anti-aging-Efficacy-of-Antioxidants.pdf  
 8. https://canadamedlaser.ca/2019/03/25/best-5-anti-aging-treatments/  
 9. https://faceyogamethod.com/how-to-pair-gua-sha-with-face-yoga/  
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583892/  
   

Proizvodi dostupni su u ljekarnama.