Starenje i njega kože u različitim životnim razdobljima

Bez obzira na dob, prilikom njege kože ne smijemo zaboraviti tri ključna koraka – čišćenje, eksfolijaciju i hidrataciju.

Za čišćenje koristite nježna sredstva za čišćenje koja ne isušuju i ne nadražuju kožu. Za suhi tip kože bolje je upotrijebiti mlijeko za čišćenje koje će također njegovati kožu, a za ostale tipove kože gel ili pjenu. Ako nosite puno šminke, dobro je koristiti metodu dvostrukog čišćenja: uklonite šminku uljem ili mlijekom, a zatim očistite lice gelom ili pjenom; tako ćete sigurno skinuti sve ostatke šminke i nečistoća s kože.

Eksfolijaciju ili prirodni proces pilinga (ljuštenja) kože možemo ubrzati primjenom različitih vrsta pilinga; ako redovito uklanjamo mrtve stanice s površine kože, i kreme će se bolje upijati pružajući pritom bolji učinak. Ako imate osjetljivu kožu, radije koristite blage enzimske pilinge koji neće dodatno nadražiti ili oštetiti vašu kožu.

Nakon čišćenja uvijek treba nanijeti i hidratantnu kremu.

Naravno, tajna lijepe i svježe kože nije samo u njezi – ono što unosimo u svoje tijelo zasigurno se odražava i na našem licu.

U 20-im godinama

U dvadesetim se godinama koža malo smiruje od hormona i iz masnog tipa prelazi u suši tip. To je odlična vijest za one koji su se borili s problematičnom kožom. S druge strane, kako se koža sve više suši, započinje i proces nastajanja bora. Kasne dvadesete su godine u kojima se preporučuje započeti unos različitih antioksidansa (vitamin C) i hidratantnih sredstava (hijaluronska kiselina, ekstrakt Aloe vere) u svoju njegu; oni će pomoći vašoj koži da dugoročno izgleda mladoliko i svježe. Već u tim godinama proizvodnja vlastitog kolagena1 počinje opadati u našem tijelu, stoga ga treba dodavati u obliku dodataka prehrani, a i koristiti kreme koje potiču njegovo stvaranje 

U 30-im godinama

U tridesetim se godinama na koži počinju pojavljivati sitne bore, osobito oko usta i očiju. U toj dobi preporučuje se upotreba hidratantne kreme ili gela za kožu oko očiju (ako imate suhi tip kože, odgovarat će vam bogate teksture) – pripazite da proizvode oko očiju uvijek nanosite vrlo nježno, bez povlačenja kože. Tridesete su godine kada se na koži počinju pojavljivati posljedice utjecaja okoline, poput sunčevih zraka, pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola, loše prehrane i nepravilne njege kože. Osim opadanja stvaranja kolagena snižava se i razina hijaluronske kiseline u tijelu, koja je nužna za zdravu i hidratiziranu kožu. U tom razdoblju već treba započeti upotrebljavati kreme koje sadrže aminokiseline poput arginina, koje dodatno potiču stvaranje kolagena.2

U 40-im godinama

U četrdesetim godinama na koži većine žena (osim kod onih sretnica s dobrom genetskom osnovom) bore su već dobro vidljive. Manje je elastina, stoga koža počinje gubiti svoju elastičnost. Tijekom tog razdoblja osim hijalurona i tvari koje potiču stvaranje kolagena u obzir dolaze i različiti biljni ekstrakti koji sadrže obilje hranjivih sastojaka i antioksidansa (npr. ekstrakt Chondrus crispusa – ekstrakt crvene alge) i hidroliziranih proteina. Hidrolizirani proteini pšenice u kremama djeluju kao ovlaživači, poboljšavaju hidrataciju kože te je čine mekom i glatkom.

U 50-im godinama

U pedesetima na dodatne promjene na koži utječe djelovanje gravitacije, osobito na obrazima, koža počinje gubiti volumen, manje je čvrsta, a bore su dublje. Osim toga, tijekom ovog razdoblja mijenja se hormonska ravnoteža u ženskom tijelu, što svakako utječe na izgled kože. Pored gore opisanih sastojaka protiv starenja također bi trebalo koristiti bogatije kreme koje sadrže sastojke poput karite maslaca i prirodnih ulja.

Svi znamo da je u životu bolje spriječiti nego liječiti, a pritom briga o zdravlju i dobrom izgledu kože nije nikakva iznimka.

Sara Papler Dvornik,  dipl. kozmetolog  

Izvori:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213755/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3351609/

Proizvodi dostupni su u ljekarnama.