Nokti su podložni unutarnjim i vanjskim utjecajima

Što vam nokti govore o vašem zdravlju

Jeste li znali da vaši nokti puno govore o vašem zdravlju? Zaustavite se na trenutak, uklonite lak za nokte ako ga upotrebljavate i dobro pogledajte nokte.

Kakvi su zdravi nokti?

Zdravi nokti su:

 • glatki,
 • ravnomjerno tvrdi,
 • prozirni ili blago ružičasti,
 • na njihovoj površini nema nepravilnosti poput izbočina, crta, mrlja ili točkica.

Nokti su podložni unutarnjim i vanjskim utjecajima

Nokti su inače svakodnevno izloženi unutarnjim i vanjskim utjecajima. Jasno daju do znanja što im se ne sviđa. Recimo da vašoj prehrani nedostaje vitamina i minerala te da previše lakirate nokte, koristite umjetne nokte i ne nosite zaštitne rukavice pri radu s vodom ili zemljom.

Česte promjene na noktima

Najčešće su promjene:

 • krhki, lomljivi nokti,
 • spor rast noktiju,
 • promjena boje,
 • promjena oblika ili debljine,
 • na noktima se pojavljuju mrlje, crte ili točke.

Promjene na noktima većinom ukazuju na nedostatak vitamina i minerala ili gljivičnu infekciju noktiju koja je prilično česta. Međutim, promjene na noktima rijetko ukazuju na ozbiljniji zdravstveni problem.

Što vam govori osam čestih promjena na noktima 

1. Krhki i lomljivi nokti jedan su od najčešćih problema s noktima i mogu biti posljedica različitih uzroka. Pojavljuju se zbog:

 • nedostatka vitamina i minerala, često zbog pretjerano jednolične prehrane,
 • nepravilne njege (rašpanje u različitim smjerovima, često lakiranje noktiju, umjetni nokti),
 • toga što svakodnevno izlažete ruke vlazi ili jakim sapunima ili kemikalijama,
 • gljivičnih infekcija noktiju;
 • nokti su rjeđe povezani sa smanjenom funkcijom štitnjače.

Rješenje za krhke i lomljive nokte jest konzumacija raznolike prehrane bogate vitaminom B2, biotinom, magnezijem i željezom. Također vam preporučujemo uzimanje dodataka prehrani za jače nokte. Obratite više pažnje na njegu noktiju, a nokte uvijek rašpajte samo u jednom smjeru i dajte im nekoliko dana odmora od lakiranja. Ako sumnjate na gljivičnu infekciju noktiju, preporučujemo lokalno liječenje.

2.Spor rast noktiju ukazuje na to da tijelu nedostaje cinka i proteina.

3. Žuto obojeni nokti obično su posljedica pušenja, lakiranja noktiju lakovima u boji bez upotrebe podlaka ili povećane konzumacije karotena. Međutim, ako je žutilo popraćeno zadebljanjem i drobljenjem, možda je riječ o gljivičnoj infekciji. Žuti nokti rjeđe su povezani sa psorijazom, dijabetesom i bolestima štitnjače.

4. Bijele pjege na noktima ukazuju na nedostatak željeza, cinka i vitamina skupine B.

5.Bijele točke na noktima često se pojavljuju kao posljedica ozljede i nestaju same od sebe. Ako ne nestanu, za to mogu biti krive gljivice ili nedostatak cinka ili silicija.

6.Vodoravne crte obično se pojavljuju nakon ozljede nokta, a rijetko se mogu pojaviti i zbog psorijaze, dijabetesa, poremećene cirkulacije krvi, ozbiljnog nedostatka cinka ili bolesti popraćene visokom temperaturom.

7.Udubljenja na noktima ukazuju na nedostatak željeza u tijelu ili su posljedica psorijaze. Međutim, to može biti i rezultat upalne bolesti zglobova, Reiterovog sindroma ili autoimune bolesti alopecija areata, koja uzrokuje i gubitak kose.

8. Odstupanje nokta od ležišta uzrokovano je kožnim bolestima poput psorijaze, ekcema ili gljivične infekcije te bolestima štitnjače i nekim lijekovima. Dio nokta koji odstupa mijenja boju i postaje bijeložut. 

Svaka žena želi imati jake, zdrave i njegovane nokte. Da bi se postigao taj cilj, osim pravilne njege izuzetno je važna i raznolika prehrana puna vitamina i minerala koji su potrebni vašem tijelu i noktima. Ako imate problema s noktima, najprije obratite više pažnje na prehranu. Razmislite o tome da je obogatite dodacima prehrani koji sadrže vitamine i minerale za jake i zdrave nokte. Međutim, na putu do lijepih noktiju imajte na umu da promjene neće biti vidljive preko noći jer nokti rastu polako, zato budite ustrajni!

Izvori:
https://www.bodieko.si/kaj-nohti-povedo-o-vasem-zdravju
https://vizita.si/bolezni/spremembe-na-nohtih-in-kaj-pomenijo.html
https://www.nasa-lekarna.si/backup/clanki-old/clanek/kaj-nam-povedo-koza-nohti-in-lasje/ 

  Proizvodi dostupni su u ljekarnama.