Što nam govore koža, nokti i kosa?

Ako se želiš upoznati s doživljajima čovjeka u prošlosti, pogledaj njegovo tijelo. Ako se želiš upoznati s njegovom budućnošću, pogledaj njegove doživljaje!

Često se susrećemo s tvrdnjom da već po nečijem licu možemo razaznati što je činio u životu; vide se »grijesi i poroci« i »dobra djela«. Na lijepoj, baršunasto mekoj koži odražava se briga za zdrav život. A na slaboj koži postoje tragovi loših navika zbog kojih u organizam unosimo dodatne, prekomjerne količine slobodnih radikala i toksina.

Isto se događa s nedostatkom dobrih tvari: bjelančevina i antioksidansa, vitamina i minerala. Nedostatak također "dopušta" stvaranje viška slobodnih radikala i nakupljanje toksina koje tijelo ne može neutralizirati i izlučiti. Čak i ljudi koji se ne prepuštaju porocima mogu stvoriti taj nedostatak zbog stresa, napetosti, manjka vremena i slično. Dakle, poslušajmo svoje tijelo i reći će nam što mu je potrebno!

Znakovi na koži i rešenja

 • Beživotna, uvela koža: Bjelančevine, vitamini E, D, silicij
 • Ljuskava, hrapava, oštećena koža: Cink, vitamini A, B3 i omega-3
 • Kuperoza, brza pojava modrica: Flavonoidi, vitamini K, C, E, luk, češnjak, poriluk
 • Komedoni, nečista koža: Vitamini skupine B i vitamin C
 • Dermatitis: Vitamin A, svi vitamini skupine B, cink i esencijalne masne kiseline
 • Ekcem, osipi: Cink, vitamini B2, B6, B12, holin i folna kiselina
 • Akne, prištići: Cink, kalij, vitamini A, E i C, omega-3 masne kiseline
 • Strije: Bjelančevine i cink

Što nam pripovijeda koža?

Koža mora biti ugodna na dodir, glatka i napeta, baršunasta, dovoljno masna i primjereno vlažna. Stanice kože sastoje se od aminokiselina koje se nalaze u bjelančevinama. Kvaliteta bjelančevina koje unosimo mjeri se time koliko će naše tijelo proizvesti vlastitih bjelančevina od unesenih bjelančevina.

Utvrđeno je da je i naše zdravlje neposredno povezano sa zdravom kožom. To se može izmjeriti: ako imamo 8 g bjelančevina po decilitru krvi, naše zdravlje će biti dobro, a koža odlična. Ako imamo manje od 6 g bjelančevina po decilitru krvi, bit ćemo umorni, a koža će nam biti uvela i beživotna.

Dovoljno bjelančevina imat ćemo ako konzumiramo mlijeko i mliječne proizvode, meso, ribu, jaja, mahunarke i soju ili ih nadopunimo proteinskim napicima. Ali unos svih tih namirnica neće nam ništa pomoći ako nemamo reguliranu želučanu kiselinu.

Naime, bjelančevine se razgrađuju u želucu, stoga su odgovarajuća kiselost i dovoljno probavnih enzima od presudnog značaja za probavu bjelančevina. Ako su bjelančevine neka vrsta »cigle« ili gradivni elementi stanica, onda su masti iz klica soje, riže i pšenice (omega-3, omega-6 i omega-9) »žbuka« koja povezuje te »cigle«.

Vitamini skupine B brinu se o tome da na koži nema pukotina koje omogućuju prodor štetnih tvari. Jela bogata bakrom osiguravaju našoj koži da bude baršunasta i ugodna (grah, grašak, šljive...), a mekoću kože osigurava kalcij. Jela s jodom (luk i morski plodovi) brinu se za što brži oporavak oštećene kože.

Ako primijetimo hrapavu, ispucalu i ljuskavu kožu, nedostaje nam cinka, vitamina skupine B, osobito B5, vitamina A i esencijalnih masnih kiselina. Vitiligo, depigmentacija kože, ukazuje na nedostatak psoralena, koji se nalaze u zelenim limunima i narančama, te karotenoida i vitamina B6. Ljuskava koža na nosu i pukotine u kutovima usta ukazuju na nedostatak vitamina B2, masna ljuskavost na nedostatak vitamina B3, a suha koža na nedostatak vitamina C i kalija.

Tegobe s kosom

Rješenja

Tanka, krhka, spori rast

Cink, silicij, vitamin B12, bjelančevine

Prhut

Karotenoidi i flavonoidi, vitamini C i E, selen i omega-3

Kosa sijedi

Bjelančevine, vitamini B5, B6 i folna kiselina, bakar i cink u ravnoteži (suhe šljive)

Ispadanje kose

Bjelančevine, cink, flavonoidi, željezo, vitamini B2 i biotin

Pucanje kose, lomljiva kosa

Omega-3 i biotin

Suha, prazna kosa

Omega-3, vitamini E i A, jod i silicij

Masna kosa

Vitamin B

A što je s rukama i noktima?

Nokti se sastoje od aminokiselina koje tvore bjelančevinu nokta – keratin. Ako rastu polako, krhki su, listaju se i lome, to je znak da imamo premalo aminokiselina. Možemo sumnjati i na lošu probavu, neodgovarajuću želučanu kiselinu te na nedostatak kalcija, silicija, joda i željeza.

Bijele točke ili mrlje na noktima ukazuju na nedostatak cinka i silicija. Prekomjerno izbočeni ili udubljeni, izbrazdani nokti vrlo svijetlih nijansi ukazuju na ozbiljan nedostatak željeza. Guljenje kožice na kutikuli nokta upozorava na nedostatak karotenoida i vitamina A.

Hladne ruke su odraz nedostatka joda, loše cirkulacije krvi i nedostatka energije. Staračke pjege sadrže lipofuscin i nisu opasne, a upozoravaju na oksidaciju masnih spojeva u epidermi kože. Možemo zaključiti da je tako i u stanicama unutarnjih organa i mozga.

Tegobe na rukama i noktima

Rješenja

Spor rast, loši nokti

Cink, bjelančevine

Listanje i lomljivost noktiju

Bjelančevine, vitamin B2, kalcij, magnezij, silicij, jod i željezo

Izbočeni, udubljeni nokti i uzdužne brazde

Željezo

Bijele točke

Cink i silicij

Gljivične bolesti

Probiotičke bakterije i češnjak, vitamini skupine B

Tresenje ruku

Vitamin B1

Guljenje kože oko nokta

Karotenoidi, vitamin A

Pjege na stražnjoj strani ruku

Vitamini E, A, C i B1

Hladne ruke

Jod

»Rječita« kosa

Za jaku kosu potrebne su nam bjelančevine, osobito aminokiseline cistin i metionin. Cistin sadrži sumpor, a metionin, koji je esencijalna aminokiselina, veže sumpor. Metionina ima u grahu, ribi, jajima, češnjaku, soji, jogurtu i crvenom mesu. Sumpora ima dosta u jajima, svinjetini, leći, crvenom grahu i grašku. Obje aminokiseline sastavni su dio keratina koji je najvažniji gradivni element kose.

Za čvrstoću su potrebna vlakna koja se nalaze u grahu i grašku. Cistin se u procesu pretvara u cistein koji pomaže u uklanjanju otrovnih tvari iz tijela. Analizom kose možemo utvrditi kojim je toksinima osoba bila izložena. Prhut ukazuje da su fosfolipidne tvari u staničnoj membrani napali slobodni radikali i oksidirali staničnu bjelančevinu koja se oljuštila. U prehrani moramo povećati količinu karotenoida, flavonoida, vitamina E i C te minerala selena. Kosa naglo sijedi kada joj nedostaju vitamini B5, B6, folna kiselina i bjelančevine.

Iz toga možemo zaključiti da ni želudac ne djeluje dobro. Kada kosa ozbiljno sijedi također se primjećuje neravnoteža između bakra i cinka. Cink sprječava, a bakar omogućuje nastanak sijede kose. Ako smo jako nervozni, uvijek nam nedostaje cinka. Suhe šljive imaju idealan omjer između bakra i cinka. Kod ispadanja kose moramo odmah reagirati jer tijelo ne dobiva hranjive tvari zbog:

 • probavnih poremećaja,
 • začepljenja kapilara
 • emocionalnog stresa
 • hormonskih poremećaja ili
 • autoimunih bolesti.

Treba konzumirati više flavonoida i više vitamina C te vitamina skupine B, osobito biotina, i naposljetku više cinka. Suha, lomljiva, ispucala i tanka kosa treba više esencijalnih masnih kiselina te više vitamina A, joda i silicija. Masnoj kosi nedostaje vitamin B2.

Koje namirnice sadrže te tvari?

Cink

Kamenice i sva morska hrana, janjetina, pšenične klice, teleća jetra, goveđa pečenka, svinjetina, sjemenke bundeve i suncokreta, sardine u ulju, soja i leća

Silicij

Proso, zob, ječam, riža, pšenica, luk i cikla

Selen

Brazilski i drugi orasi, grožđice, račići, sjemenke suncokreta, luk i češnjak te crveni kupus

Željezo

Jetra, crveno meso, posebice konjsko, žumanjak, kamenice, mahunarke, lješnjaci, zobena kaša i riba

Jod

Dimljene skuše, školjke, rakovi, losos, mlijeko, luk

Vitamin B1

Grašak, naranče, kukuruzne pahuljice, krumpir, svinjetina, kikiriki, mlijeko i sjemenke suncokreta

Vitamin B2

Govedina, perad, jaja, jogurt i punomasno mlijeko, kelj pupčar, bademi i orasi te kukuruzne pahuljice

Vitamin B3

Pileća prsa, svinjetina, govedina, mliječni proizvodi, suhe šljive, datulje i avokado

Vitamin B5

Teleća jetra, kikiriki, sezamove sjemenke, orasi, avokado, jabuke, suhe marelice i smokve, zeleno lisnato povrće

Vitamin B6

Pšenične klice, pivski kvasac, goveđa jetra, puretina, govedina, banane, kelj pupčar, kikiriki, jaja, orasi i kupus

Folna kiselina

Tamnozeleno lisnato povrće, špinat, mrkva, kikiriki, lubenice, bundeve, marelice, avokado, žumanjak, kvasac, goveđa jetra

Biotin

Kikiriki, lješnjaci, bademi, žumanjak, goveđa jetra, mlijeko, svježi sir, orasi, sezamove sjemenke, smeđa riža, soja, leća

Vitamin B12

Kikiriki, lješnjaci, bademi, žumanjak, goveđa jetra, mlijeko, svježi sir, orasi, sezamove sjemenke, smeđa riža, soja, leća

Vitamin E

Ulje pšeničnih klica, bademi, soja, jaja, zobena kaša, kikiriki

Vitamin K

Brokula, kelj pupčar, kupus, žumanjak, riblje ulje

Vitamin D

Bakalar, skuša, losos, srdele, jaja, sir, riblje ulje

Esencijalne masne kiseline

Riblje ulje, maslinovo ulje, arganovo, sezamovo, avokadovo i ulje kikirikija, orasi, suncokretovo sjeme

Karotenoidi

Mrkva, paprika, čili, rajčica, blitva, špinat, luk, lubenica, dinja, peršin

Flavonoidi i vitamin C

Bobice (brusnice, borovnice, maline, kupine...), cikla, patlidžan, grejp, limun, čokolada, zeleni čaj

Bjelančevine

Sve vrste mesa i ribe, mlijeko i mliječni proizvodi, soja, proteinski napici od sirutke i soje, mahunarke


Sve je preuzeto iz knjige Zdravlje je naša odluka („Zdravje je naša odločitev“ u originalu.) Marije Merljak i Mojce Koman, PD, 2008.

Autorica: Marija Merljak, dipl. ing. prehrambene tehnologije

Proizvodi dostupni su u ljekarnama.