Sve o hijaluronskoj kiselini

Sve o hijaluronskoj kiselini

Hijaluronska kiselina prirodni je sastojak koji se neprestano proizvodi u našem tijelu i ima brojne važne uloge. Brinući se o primjerenoj vlažnosti tkiva, ta kiselina ima ključnu funkciju u održavanju mladolikog izgleda kože. Upotrebom različitih proizvoda možemo i sami osigurati povećanu količinu hijaluronske kiseline u koži. A posebno je potrebna suhoj i naboranoj koži.

Hijaluronska kiselina – prirodna hidratantna tvar u našem tijelu

Hijaluronska kiselina ili hijaluronan polimerna je molekula šećera koja se prirodno nalazi u ljudskome tijelu, gdje ima brojne važne uloge. Ima sposobnost vezanja za velike količine vode i važan je sastojak izvanstanične matrice. U ljudskome tijelu u prosjeku se nalazi 15 grama hijaluronske kiseline, koja se stalno razgrađuje i ponovno tvori kako bi se obnovila. Najvažnija je funkcija hijaluronske kiseline da zadržava vodu i tako kontrolira vlažnost tkiva. Najviše je ima u koži, gdje se nalazi gotovo polovica cjelokupne hijaluronske kiseline u našem tijelu. U većim se količinama nalazi i u sinovijalnoj tekućini, koja je potrebna za djelovanje zglobova, i u očnoj vodici, koja vlaži očnu jabučicu.

Hijaluronska kiselina i koža

Zadržavanje vode i primjerena vlažnost kože koje pruža hijaluronska kiselina vrlo su važni za održavanje mladolikog izgleda kože. Starenje kože kompleksan je proces koji stručnjaci još ne razumiju u potpunosti, ali otkrili su da je hijaluronska kiselina u ovom procesu jedan od ključnih čimbenika.1 Primjerena vlažnost čini kožu napetom, elastičnom i sjajnom, što zahtijeva dovoljnu količinu hijaluronske kiseline. Kako starimo, u gornjem se sloju kože – epidermi ili epidermisu – smanjuje količina nastale hijaluronske kiseline, a u isto vrijeme nastaju molekule koje su kraće te stoga mogu zadržati manje vode. Osim starenja količinu hijaluronske kiseline u koži također smanjuju ultraljubičasto zračenje, duhan, stres i drugi štetni utjecaji iz okoline. Postoje mnogi proizvodi pomoću kojih možemo povećati količinu raspoložive hijaluronske kiseline koja se može ugraditi u kožu.

Dobivanje hijaluronske kiseline

Hijaluronska kiselina u industrijske svrhe može se dobiti iz životinjskih tkiva ili procesom bakterijske fermentacije. Ekstrakcija iz životinjskih tkiva bila je prva metoda dobivanja hijaluronske kiseline. Prvi put je izolirana 1930. godine iz staklovine oka, a danas je najčešća ekstrakcija iz pijetlove krijeste. Proizvodnja hijaluronske kiseline bakterijskom fermentacijom nešto je mlađi postupak, pri čemu se veća količina hijaluronske kiseline može proizvesti na jednostavniji način i uz bolju kontrolu nego ekstrakcijom iz tkiva. Stoga je bakterijska fermentacija trenutačno najvažniji izvor za dobivanje hijaluronske kiseline za industrijsku upotrebu.2

Hijaluronska kiselina za mladolik izgled

Smanjenje količine hijaluronske kiseline u koži očituje se kao suha i naborana koža. Zato postoje brojni proizvodi s hijaluronskom kiselinom koji pomažu poboljšati vlaženje i napetost kože. Hijaluronska kiselina može se konzumirati u kapsulama ili nanositi na kožu. Ako hijaluronsku kiselinu progutamo, ona se apsorbira u probavnom sustavu te se bez obzira na potrebe raspoređuje po tijelu. Dio progutane hijaluronske kiseline dolazi do kože, gdje se dodatno potiče stvaranje nove hijaluronske kiseline.3

Hijaluronska kiselina je velika molekula i zbog toga slabo prolazi kroz kožu. Postoji više vrsta hijaluronske kiseline – niskomolekularna, srednjomolekularna i visokomolekularna hijaluronska kiselina, koje se razlikuju po dužini lanca polimera i posljedično po veličini molekule.

Istraživanja su pokazala da niskomolekularna (20–300 kDa) i srednjomolekularna (300–1000 kDa) hijaluronska kiselina prolaze u gornji sloj kože – epidermu, ali ne prolazi u dublje slojeve.4 Visokomolekularna (1000–1400 kDa) hijaluronska kiselina ne može proći ni u jedan sloj, Zbog toga nakon nanošenja ostaje na površini kože, gdje također blagotvorno utiče na njen izgled. Na epidermi stvara zaštitni film i vlaži kožu sa spoljašnje strane. Vezanjem vlage ispunjavaju se prazni prostori u koži, pa koža izgleda mekša i napetija, što joj daje mladolik izgled.


1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583886/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4754297/
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25014997
4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25877232
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17716251
6. https://www.healthline.com/nutrition/hyaluronic-acid-benefits
7. www.ffa.uni-lj.si/fileadmin/datoteke/Knjiznica/diplome/2015/Kravos_Klara_dipl_nal_2015.pdf

Proizvodi dostupni su u ljekarnama.