Četiri vitamina i minerala za lijepu kožu tijekom zime

4 vitamina i minerala za lijepu kožu tijekom zime

Za mnoge ljude zima je sinonim za suhu kožu i ispucale usne. Ne postoji uvijek samo jedno objašnjenje zašto se to događa, ali zimsko, hladno vrijeme sigurno ostavlja trag na koži. U hladnim uvjetima koža reagira tako da sužava žile, a to štiti tijelo od prevelikog gubitka topline. Neprestane niske temperature smanjuju rad žlijezda lojnica pa se koža suši i postaje osjetljiva.

Naravno, ako imate bilo kakvu bolest kože trebate se obratiti liječniku, no prije biste možda trebali provjeriti koliko nužno potrebnih mikronutrijenata uzimate zimi.

Vitamin C

Vitamin C je stari prijatelj za ublažavanje mnogih zdravstvenih tegoba. Još jedna korist koju možemo dodati na dugi popis pozitivnih učinaka vitamina C njegova je uloga u očuvanju normalne, zdrave kože.

Antioksidansi, ako još ne znate, pomažu tijelu u borbi protiv slobodnih radikala, a to su štetne tvari koje pospješuju starenje kože i oslabljuju imunološki sustav.

Vitamin C doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa i stvaranju kolagena za normalnu funkciju kože, što je važno i kod sprječavanja suhe kože po hladnom vremenu.

Vitamin E

Vitamin E je nužno potreban za održavanje vlažnosti i zaštite kože u zimskim mjesecima. Budući da je antioksidans, osigurava jednake koristi kao vitamin C. Kako još djeluje? Vitamin E je ključan za metabolizam stanice jer jača stijenke kapilara i omogućuje bolji protok hranjivih tvari do stanica. Kad je vaša koža suha i ispucala od hladnoće, vitamin E njeguje ju iznutra. Vidljiva su posljedica nedostatka vitamina E na primjer staračke pjege.

Biotin

Biotin se ponekad naziva vitaminom H zbog njemačkih riječi „Haar“ i „Haut“, koje znače kosa i koža. Nedostatak biotina može prouzročiti suhoću kože i osip oko očiju. Održavanjem pravilne razine biotina možete pomoći očuvati mladenački izgled kože te zdravu kosu i nokte.

Cink

Cink je element u tragovima koji usmjerava više do 300 enzimskih procesa. Cink doprinosi održavanju normalne kose, kože, noktiju i kostiju te održavanju normalnog vida. Cink doprinosi normalnom metabolizmu DNA, kiselinsko-baznom metabolizmu, metabolizmu ugljikohidrata, masnih kiselina, i makronutrijenata. Nedostatak cinka može prouzročiti suhu, razdražljivu kožu. Preporučena dnevna doza cinka je 10 mg.

Zdravlje vaše kože dolazi iznutra

Kada je vaša koža suha, vaš prvi instinkt je uzeti kremu, serum ili ulje koje imate u kupaonici i pokušati zaustaviti tegobe. Ali činjenica je da zdrava koža ne ovisi samo o njezi površine kože. Izgled kože povezan je s onime što se događa u unutrašnjosti vašega tijela.

Merz Spezial dražeje odličan su dodatak prehrani s vitaminima i mineralima koji se brinu za njegu kože iznutra, čime će se smanjiti mogućnost pojave isušene kože zimi.

Proizvodi dostupni su u ljekarnama.