Utjecaj menopauze i hormonalnih promjena na kožu, kosu i nokte

Nakon 40. godine vaše će tijelo proći kroz brojne promjene, a jedna od njih je i menopauza, koja između ostalog utječe na kožu, kosu i nokte.

Nakon 40. godine vaše će tijelo proći kroz brojne promjene, a jedna od njih je i menopauza, koja između ostalog utječe na kožu, kosu i nokte.

 

Menopauza je posljedica prestanka rada jajnika, zbog čega pada razina estrogena, ženskog spolnog hormona koji utječe na mnoge biološke funkcije u tijelu.

Menopauza nastupa ako žena nije imala menstruaciju 12 uzastopnih mjeseci i više ne može zatrudnjeti prirodnim putem. Većina žena osjeća simptome menopauze kao što su neredoviti menstrualni ciklusi, valovi vrućine, obilno znojenje i nesanica već dvije do osam godina prije posljednje mjesečnice.

Niže razine estrogena također utječu na:

 • pogoršanje zdravlja
 • gubitak kolagena
 • razgradnju stanica
 • brže starenje
 • psihološko zdravlje 
 • povećanje tjelesne mase

Osim navedenih promjena žene mogu primijetiti i slabiju koncentraciju, nižu razinu energije, zaboravnost, smanjen spolni nagon i druge simptome.

Fiziološke promjene i niža razina estrogena također utječu na kožu, kosu i nokte.

Promjene na koži

Hormonalne promjene tijekom menopauze utječu na izgled kože. Estrogen ima važan učinak na fiziologiju kože i potiče proizvodnju kolagena čija niža koncentracija uzrokuje manju elastičnost, suhoću i opuštenost kože te nastanak bora.

Pravilno njegujte kožu tijekom menopauze. Stvorite vlastitu rutinu koja hidratizira kožu i održava je elastičnom. Naše preporuke:

 • Koristite nježno i hidratantno sredstvo za čišćenje te izbjegavajte gelove i pjene za čišćenje koje isušuju kožu.
 • Redovito hidratizirajte kožu hranjivom kremom (također i kožu tijela) i izbjegavajte tuširanje vrućom vodom.
 • Ne zaboravite kremu za sunčanje jer koža ima manje prirodne zaštite.
 • Ruke njegujte kremom i zaštitnim rukavicama.
 • Unosite dovoljno vitamina C jer osigurava čvrstoću i elastičnost kože te dovoljno cinka, biotina i vitamina A, koji održavaju kožu zdravom. Sve navedene sastojke možete pronaći u Merz Spezial dražejama za kožu, kosu i nokte

Gubitak kose

Ispitivanja su dokazala da estrogen značajno utječe na rast kose, posebice na broj vlasi u anagenoj fazi, brzinu rasta i debljinu vlasi. Tijekom menopauze žene mogu primijetiti stanjivanje i češće opadanje kose te usporeni rast, osobito na prednjoj liniji kose.

Niža razina estrogena utječe i na povećanu proizvodnju androgena, muških spolnih hormona. Oni smanjuju folikule dlake i dodatno utječu na ispadanje kose, ali istodobno mogu ubrzati rast dlaka na neželjenim mjestima poput brade ili iznad gornje usne. 

Gubitak kose, prhut i suho vlasište mogu utjecati na vaše dobro stanje i samopouzdanje, stoga si pomognite sljedećim savjetima:

 • Ograničite upotrebu uređaja za oblikovanje frizure.
 • Upotrebljavajte samo prirodne boje za kosu.
 • Pobrinite se da unosite dovoljno vitamina C, vitamina skupine B i vitamina A jer svi oni utječu na stanje kose. Bakar, cink i željezo također utječu na rast kose. Navedene ključne hranjive tvari mogu se pronaći u Merz Spezial kapsulama za kosu.

Lomljivi nokti

Nokti su izgrađeni od proteina koji se zove keratin. Menopauza također ima iznenađujući utjecaj na njih jer nedostatak estrogena slabi keratinski sloj na noktima čineći ih krhkima i sklonima lomljenju. 

Istodobno niža razina spolnog hormona uzrokuje i dehidraciju, što opet utječe na nokte te uzrokuje njihovo sušenje, oštećenje i češće listanje. 

Kako biste vratili zdrave i jake nokte, pobrinite se za njih:

 • Redovito koristite kremu za ruke i time hidrirajte nokte, osobito nakon pranja ruku.
 • Izbjegavajte korištenje acetona (čest sastojak odstranjivača laka za nokte) koji još više isušuje nokte.
 • Za jače nokte unosite dovoljne količine kalcija uz vitamin D koji dodatno poboljšava apsorpciju kalcija. Osim toga osigurajte dovoljne količine biotina, vitamina C i cinka. Sve ključne hranjive tvari za zdrave i jake nokte možete pronaći u Merz Spezial dražejama za kožu, kosu i nokte.

Do 52. godine većina žena doživjet će menopauzu ili barem njezine simptome. Iako je to razdoblje puno promjena, nikako nisu sve loše. Uz Merz Spezial dražeje za kožu, kosu i nokte te Merz Spezial kapsule za kosu možete poboljšati svoj izgled i vratiti samopouzdanje.

Naše korisnice njima su više nego zadovoljne.

 

 

 

Izvori:

 1. https://www.healthline.com/health/menopause 
 2. https://www.abczdravja.si/hormoni-in-presnova/zgodnja-menopavza/ 
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2685269/ 
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22171679/ 
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4828511/ 

Proizvodi dostupni su u ljekarnama.