[Translate to Hrvatski:] Deset vitaminov in mineralov za močne nohte

Deset vitamina i minerala za jake nokte

Lomljivi, krhki, ispucali i oštećeni nokti često su znak da na vašem tanjuru nedostaje hranjivih sastojaka, vitamina i minerala važnih za lijepe nokte. Na stanje noktiju također loše utječu oslabljeni imunološki sustav, stres, vremenske prilike i izloženost ruku vlazi ili kemikalijama.

Želite li i vi imati lijepe i njegovane ruke? Nažalost, redovita tjedna manikura nije dovoljna za ispunjenje te želje, ali na prvome je mjestu prehrana jer njome možete učiniti najviše za zdrave nokte.

Od čega se sastoje nokti?

Nokti se sastoje od keratina, bjelančevine od koje se sastoji i kosa. Za lijepe nokte i kosu preporučuje se konzumacija raznovrsne hrane bogate vitaminima, mineralima, antioksidansima i bjelančevinama. U prehranu uključite i zdrave masnoće koje su nužne za zdravlje noktiju, kose i kože.

Koliko brzo rastu nokti?

Kod odrasloga čovjeka nokti rastu u prosjeku 3 mm mjesečno, a nokti na nogama rastu i do četiri puta sporije. Nokti rastu brže kod djece nego kod odraslih. Nokat najbrže raste na srednjem prstu jer je taj prst najduži i najizloženiji. Nokat na ruci potpuno se obnavlja za tri do šest mjeseci, a na stopalima taj proces može potrajati i do godinu i pol.

Deset vitamina i minerala za jake nokte

U nastavku pročitajte koji su vitamini i minerali najvažniji za zdrave i jake nokte.

1. Vitamin A koristan je za suhe i lomljive nokte. Nalazi se u jetri, brokuli, žumanjku, mlijeku i mliječnim proizvodima.

2. Vitamin B12 važan je za optimalnu čvrstoću noktiju, a najviše ga ima u iznutricama, školjkama, mlijeku i jajima.

3. Vitamin C najbolji je put do lijepih noktiju – jača nokte, pospješuje njihov rast i sprječava odstupanja. Ima ga dosta u kiviju, jagodama, narančama, limunima, brokuli, cvjetači, špinatu i šparogama.

4. Vitamin D sprječava raslojavanje i pucanje noktiju, a nalazi se u masnoj ribi poput srdela, tune i lososa te u jajima i maslacu.

5. Vitamin E je borac protiv požutjelih noktiju; najviše ga ima u orašastim plodovima, soji, mrkvi, kukuruzu i špinatu.

6. Vitamin H (biotin) čuvar je gradnje i jačanja noktiju. Nalazi se u jetri, cvjetači, kikirikiju, žumanjku, pivskom kvascu, narančama, gljivama, grejpu i lubenici.

7. Kalcij sudjeluje u izgradnji i brizi za čvrstoću noktiju, kostiju i zuba. U hrani ga nalazimo u mlijeku i mliječnim proizvodima, zelenom lisnatom povrću, smokvama, brokuli i blitvi.

8. Folna kiselina uklanja tegobu s noktima koji rastu prema dolje, a nalazi se u lisnatom povrću.

9. Cink sudjeluje u obnavljanju stanica, a sadrže ga crveno meso, jaja i školjke.

10. Selen doprinosi održavanju zdravih noktiju i kose, najviše ga ima u brazilskim orasima, jetri i plodovima mora.

 

Kad ćete vidjeti rezultate?

Za kratke nokte rezultati će se najbrže vidjeti nakon tri mjeseca jer vaša prehrana ne utječe na vidljivi dio nokta, već na dio nokta koji počinje rasti tek kad svoju prehranu obogatite vitaminima i mineralima. Stoga vas pozivamo da još danas u svoju prehranu dodate deset vitamina i minerala za jake nokte i ustrajete na njihovom konzumiranju. Važno je da imate realna očekivanja i da ne odustajete. Vaše je tijelo izvrstan instrument koji će se za vlastiti oporavak pobrinuti u najbržem mogućem roku u pravim uvjetima. Vjerujte mu!

 

Izvori:
https://www.viva.si/Zdrav-na%C4%8Din-prehrane/11355/Hranila-in-hrana-za-zdrave-nohte

https://www.viva.si/Po%C4%8Dutje-in-lepota/7405/Kaj-jesti-za-lepe-nohte

http://strokovnjakodgovarja.com/clanek/kako-hitro-rastejo-nohti

https://www.delo.si/prosti-cas/zdravje/15-stvari-ki-jih-morda-niste-vedeli-o-nohtih.html

Proizvodi dostupni su u ljekarnama.