Zdrava je koža dobro hidrirana koža

Ako koža ima dovoljno vlage, elastičnija je, a bore se manje vide, stoga lice izgleda svježije i mladenački.

Koža je naš najveći organ koji ima puno funkcija – pomaže nam ukloniti toksine, regulira temperaturu i štiti nas od štetnih mikroorganizama iz okoline. Kao i drugi organi i naša koža sastavljena je od više vrsta stanica kojima je potrebna dovoljna količina vode za dobro funkcioniranje.1

Uzroci dehidrirane kože

Koža može biti suha zbog više uzroka kao što su:

  • čimbenici iz okoline (suh zrak, centralno grijanje u hladnim mjesecima)
  • nedovoljan unos vode
  • izloženost sunčevim zrakama
  • nepravilna prehrana
  • upotreba neprikladne kozmetike

Dehidrirana, suha koža manje je otporna na čimbenike iz okoline (npr. na promjene temperature) te je manje sposobna ukloniti toksine i štetne mikroorganizme. Sklonija je stvaranju bora i facijalnih linija zbog nakupljanja stanica u gornjim slojevima kože. Odumrle stanice na površini kože loše odbijaju svjetlost, stoga ten izgleda bezizražajno i nezdravo.

Dovoljna hidriranost kože utječe i na izlučivanje ulja – dehidrirana koža proizvodi veće količine ulja da nadoknadi premale količine vlage. Mnogi ljudi smatraju da će probleme s masnom kožom ukloniti agresivnim sredstvima za lice i da je rješenje u tome da kožu dodatno osuše. Nisu međutim svjesni da time stvaraju obrnuti učinak i da će se koža na takav način još više mastiti.

Dobra hidracija kože uvjet je dakle za zdravu i blistavu kožu. Ako koža ima dovoljno vlage, elastičnija je, a bore se manje vide, stoga lice izgleda svježije i mladenački.

Kako do dobro hidrirane kože?

Osim dovoljnog unosa vode i zdrave prehrane bogate vitaminima i mineralima za dobro hidriranu kožu ključna je i kvalitetna njega. Ako želimo da naša koža bude dobro hidrirana, moramo odabrati kreme s hidratantnim sastojcima kao što su:

  • ceramidi
  • glicerol
  • hijaluronska kiselina

Zdrava i mlada koža sama po sebi sadrži sastojke koji joj pomažu u zadržavanju vode i obnavljanju epiderme te u borbi protiv štetnih čimbenika iz okoline – ceramidi su jedan od tih sastojaka. Njihovo ime proizlazi iz latinske riječi cera, koja znači vosak. Kemijski gledano ceramidi su naime voskaste masne molekule, odnosno lipidi. Ako našoj koži nedostaju ceramidi, kožna barijera je oštećena, što se očituje u obliku suhoće, ljuštenja i crvenila.

I glicerol je prirodni dio naše kože, i to prirodnoga hidratantnog faktora (NMF) kože. Što je točno NMF? Pod tim imenom nalaze se prirodno prisutne tvari u našoj koži koje utječu na razinu vlažnosti i sposobne su vezati velike količine vode – to su npr. aminokiseline, laktati i već spomenuti glicerol.2

Jedan od najboljih ovlaživača sigurno je hijaluronska kiselina – i nju naše tijelo samo proizvodi i prirodan je sastojak naše kože. S godinama se njezina količina smanjuje, za što je djelomice odgovoran biološki proces starenja, a djelomice urbani način života. Hijaluronska kiselina veže uza sebe velike količine vode i sudjeluje u prenošenju hranjivih tvari u stanice, a uključena je i u proces stvaranja kolagena.

Ako dakle želite zdravu i dobro hidriranu kožu, kremu s hijaluronskom kiselinom ne smijete propustiti u svom dnevnom ritualu!

Proizvodi dostupni su u ljekarnama.