[Translate to Hrvatski:] S pravo hrano do zdravih in lepih las

Uz pravu hranu do zdrave i lijepe kose

Vjerojatno nema puno žena koje se ne osjećaju dobro kada se sa svježe uređenom frizurom vrate od frizera. Međutim, frizeri nemaju natprirodne moći; mogu nas kvalitetno ošišati, a za zdravlje svoje kose odgovorni smo sami.

Uz pravu hranu do zdrave i lijepe kose

Najveći utjecaj na našu kosu ima genetika, koja djeluje na strukturu, boju i dužinu kose. Na kvalitetu kose također jako utječu prehrana, stres, moguća hormonska neravnoteža u tijelu, bolesti i neki lijekovi.

Kosa se sastoji od bjelančevine keratina koja joj pruža čvrstoću i fleksibilnost. Za jaku kosu važno je konzumirati bjelančevine, osobito aminokiseline cistin i metionin, koje su sastavni dijelovi keratina.

Na našem je vlasištu u prosjeku sto tisuća folikula iz kojih raste kosa. Svakodnevno nam ispadne između 50 i 100 vlasi, a kosa nam raste brzinom od jednog do jednog i pol centimetra mjesečno. 

Vitamini i minerali za zdravu kosu

S kosom imamo mnogo problema. Najčešće se javlja prekomjerno ispadanje kose, usporeni rast kose, suha i oštećena kosa, prhut, masna kosa, kosa brzo sijedi...

Dakle, posvetimo se vitaminima i mineralima koji našu kosu održavaju zdravom i sjajnom. 

Vitamini skupine B

Ti su vitamini vrlo važni u održavanju zdrave kose. Posebno su nužni vitamini B3 (niacin) i B7 (biotin). Premalo vitamina B3 može uzrokovati pucanje kose i gubitak sjaja, a nedostatak vitamina B7 očituje se u pretjeranom ispadanju ili usporenom rastu kose. Ljudima s masnom kosom obično nedostaje vitamin B2, a kosa ubrzano sijedi zbog nedostatka vitamina B5, B6, folne kiseline i bjelančevina.

Željezo

Željezo je najpoznatije kao sastojak hemoglobina koji crvenim krvnim stanicama omogućuje prijenos kisika po tijelu. Uobičajeni je znak nedostatka željeza umor, a prekomjerno ispadanje kose također je čest simptom, stoga pripazite da unosite dovoljno željeza u tijelo.

Vitamin C

Vitamin C jak je antioksidans koji uz ostale važne funkcije u našem tijelu doprinosi stvaranju kolagena. Kolagen čini kožu čvrstom i zategnutom, a kosu zdravom i sjajnom. Stoga u prehranu uključite puno hrane koja sadrži vitamin C jer na taj način jačate svoj imunološki sustav, a istodobno vodite računa o lijepoj i zdravoj kosi.

Cink

Minerali koji je osim željeza vrlo važan za održavanje zdrave kose jest cink, koji sudjeluje u obnavljanju oštećene kose. Njegova je zadaća, između ostalog, briga o pravilnom funkcioniranju lojnih žlijezda uz folikule dlake i sprječavanje sijeđenja. Nedostatak cinka čest je razlog za prekomjerno ispadanje kose.

Vitamin D

Sunčani vitamin D jedini je vitamin koji naša koža može u dovoljnoj mjeri stvarati pod utjecajem sunčeve svjetlosti. Stoga vas pozivamo da se umjereno izlažete suncu 15 minuta svaki dan, a kada to nije moguće, pobrinite se za dovoljnu količinu vitamina D u tijelu pomoću odgovarajućih dodataka prehrani. Uloga vitamina D inače nam je najpoznatija u vezi sa zdravljem kostiju i zuba te kao potpora imunološkom sustavu, a korisna je i za kosu. Nedostatak vitamina D može uzrokovati ispadanje kose.

U kojoj se hrani nalaze navedene tvari?

Provjerite u nastavku koja hrana sadrži tvari za lijepu i jaku kosu te se pobrinite da redovito bude na vašem tanjuru. Također možete uzeti dodatke prehrani koji će brzo nadoknaditi nedostatak važnih hranjivih sastojaka u vašem tijelu. Neka vaša kosa ponovno zasja u najljepšem svjetlu!
 

Cink

Školjke kamenice i sva morska hrana, janjetina, pšenične klice, teleća jetra, goveđa pečenka, svinjetina, sjemenke bundeve i suncokreta, sardine u ulju, soja, leća

Željezo

Jetra, crveno meso, posebice konjsko, žumanjak, školjke kamenice, mahunarke, lješnjaci, zobena kaša, riba

Vitamin B1

Grah, naranče, kukuruzne pahuljice, krumpir, svinjetina, kikiriki, mlijeko, sjemenke suncokreta

Vitamin B2

Govedina, perad, jaja, jogurt i punomasno mlijeko, prokulica, bademi i drugo orašasto voće, kukuruzne pahuljice

Vitamin B3

Pileća prsa, svinjetina, govedina, mliječni proizvodi, suhe šljive, datulje, avokado

Vitamin B5

Teleća jetra, kikiriki, sjeme sezama, orasi, avokado, jabuke, suhe marelice i smokve, zeleno lisnato povrće

Vitamin B6

Pšenične klice, pivski kvasac, goveđa jetra, puretina, govedina, banane, prokulica, kikiriki, jaja, orasi, kupus

Vitamin B7

Kikiriki, lješnjaci, bademi, žumanjak, goveđa jetra, mlijeko, svježi sir, orasi, sezamove sjemenke, smeđa riža, soja, leća

Vitamin B12

Kikiriki, lješnjaci, bademi, žumanjak, goveđa jetra, mlijeko, svježi sir, orasi, sezamove sjemenke, smeđa riža, soja, leća

Vitamin D

Soljena riba, skuša, losos, sardine, jaja, sir, riblje ulje

Vitamin C

Bobičasto voće (brusnice, borovnice, maline, kupine...), cikla, patlidžan, grejp, limun

Bjelančevine

Sve vrste mesa i ribe, mlijeko i mliječni proizvodi, soja, proteinski napitci od sirutke i soje, mahunarke

 

Iako se velik udio vitamina i minerala može unijeti u tijelo hranom, hrana je u današnjem svijetu često osiromašena. Ako tome dodamo stresan način života i visoku razinu zagađenja okoliša, jednostavno ne dobivamo dovoljno vitamina i minerala iz hrane koji su potrebni našem tijelu za održavanje vitalnosti i zdravlja. Međutim, u dovoljnim količinama (to jest toliko da naše tijelo od njih zapravo ima koristi) možemo ih osigurati samo redovitim uzimanjem dodataka prehrani.

Izvori:

Proizvodi dostupni su u ljekarnama.