Sve o koži

Koža je naš najveći organ i kao takav obavlja cijeli niz izuzetno važnih zadaća – štiti nas od vanjskih čimbenika, sudjeluje u izjednačavanju temperature, štiti nas od prodora virusa i bakterija te predstavlja barijeru koja sprječava isparavanje vode.

Kao i na sve druge organe u našem tijelu, i na kožu utječu mnogi čimbenici. Ti čimbenici mogu se podijeliti u dvije skupine:

 • unutrašnji (endogeni) čimbenici
 • vanjski (egzogeni) čimbenici

Na unutrašnje čimbenike teško se može utjecati jer obuhvaćaju genetiku, rad hormona i neke bolesti, na primjer dijabetes. Genetika između ostaloga definira biološko starenje kože i tip kože.

Međutim, na vanjskese čimbenike može utjecati. Detaljnije ćemo im se posvetiti poslije – krenut ćemo od biološkog procesa starenja kože da nam bude jasno što se s godinama uopće događa u koži.

Biološko starenje kože

Nakon 25. godine usporava se metabolizam kože kao i metabolizam stanice. Funkcija barijere slabi, što uzrokuje povećan gubitak vlage i veću osjetljivost kože.

Što se tad zapravo događa?

Vanjski (rožnati) sloj kože sastavljen je od tvari (kao što su aminokiseline, urea, šećeri itd.) pod zajedničkim nazivom NMF (Natural Moisturizing Factor, odnosno prirodni čimbenici zadržavanja vlage). NMF na sebe vežu vodu i zadržavaju je u rožnatom sloju kože, brinu se za hidrataciju i elastičnost kože te očuvanje uravnoteženoga pH. Ako je razina NMF-a u koži preniska, to uzrokuje sušenje kože, nastanak bora i kožnih bolesti (kao što su dermatitis i psorijaza). Biološkim procesom starenja snižava se razina NMF-a u koži.2

Međutim, biološko starenje ne utječe samo na NMF nego i na razinu hijalurona, koji je jedan od ključnih elemenata kad je riječ o održavanju vlažnosti kože.

Dakle, koža starenjem postaje sve više i više suha.

Osim gubitka vlage starenje kože donosi još jedan važan proces – gubitak kolagena. Činjenica je da je kolagen jedan od najvažnijih sastojaka zdrave i lijepe kože budući da je odgovoran za njezinu elastičnost, čvrstoću i gipkost. Istraživanja su pokazala da sinteza kolagena u koži opada za 1 % godišnje već od 20. godine nadalje, što utječe na smanjenje elastičnosti i čvrstoće kože.3 Uz istovremeno opadanje količine elastina također se narušava struktura tkiva, što olabavljuje strukturu kože i uzrokuje nastanak bora.

Budimo iskreni – biološko starenje kože, nažalost, posve je prirodan proces koji nećete moći izbjeći. Međutim, nije jedini proces koji uzrokuje nižu razinu hijaluronske kiseline u koži i gubitak kolagena.

Drugi se razlog odnosi na prerano starenje kože, na koje znatno utječu vanjski čimbenici kao što su:

 • nepravilna prehrana
 • pretjerano sunčanje
 • zagađen zrak
 • pušenje
 • stres
 • nepravilna njega kože

Dakle, zdrava prehrana jedan je od glavnih čimbenika kad je riječ o preranom starenju kože. Osim prehrane obogaćene voćem i povrćem, za svoju kožu iznutra također se možemo pobrinuti unosom dodataka prehrani. Naime, koža vapi za vitaminima i mineralima kao što su:

 • Vitamin A

Potreban je za pravilno funkcioniranje kože i ujedno je štiti od štetnih utjecaja sunčevih zraka te se brine za njezinu hidrataciju i elastičnost.

 • Vitamin C

Jak antioksidans koji sprječava prerano starenje kože i koji je nužan za tvorbu kolagena u tijelu.

 • Vitamin E

Usporava starenje kože i štiti je od djelovanja štetnih slobodnih radikala.4

 • B-kompleks

Vitamin B3 sprječava upale i crvenilo kože, vitamin B5 doprinosi unapređenju stanja nečiste kože, a vitamin B6 izjednačava prokrvljenost kože i poboljšava njezin tonus.

 • Cink

Cink je mineral koji sudjeluje u diobi stanica i zacjeljivanju rana. Doprinosi nastanku kolagena i elastina te omogućuje obnovu DNK, a blagotvorno utječe i na akne.5

Osim unosa svih potrebnih vitamina i minerala, u suzbijanju preranoga starenja kože također može pomoći kvalitetna njega proizvodima koji će kožu navlažiti i potaknuti tvorbu kolagena.

Budući da je ljepota kože pojam koji treba razmatrati sveobuhvatno, važno je da se za očuvanje mladenačke, svježe i blistave kože pokušate pridržavati i ovih savjeta:

Prestanite pušiti

Već vrapci na grani pjevaju da je pušenje štetno, ne samo za kožu nego za zdravlje cijelog organizma– uništavaju količine vitamina C i E u tijelu i uzrokuju ubrzano starenje kože.6 Zdrava prehrana i kvalitetna njega neće vam puno pomoći ako svaki dan popušite kutiju cigareta. Ako želite lijepu i zdravu kožu, krajnje je vrijeme da zauvijek prekinete tu lošu naviku.

Prilikom izlaganja sunčevim zrakama oslanjajte se na zdravu pamet

Nema nikakve potrebe da na kožu panično nanosite faktor 50 svaki put kad iz stana odnesete smeće – pretjerano izlaganje sunčevim zrakama, doduše, negativno utječe na zdravlje kože, ali ne smijete zaboraviti da je sunce potrebno za tvorbu vitamina D.

Istraživanjem je utvrđeno da skoro 50% svjetskoga stanovništva ima nedostatak vitamina D – što je zabrinjavajuće s obzirom na to da je to jedan od najvažnijih vitamina za tijelo. Vitamin D je ključan kad je riječ o zaštiti kože, sudjeluje u rastu, obnovi i metabolizmu stanica i usporava starenje kože7, a dovoljno je već dnevno izlaganje suncu od 10 do 15 minuta.

Nemojte zaboraviti ni činjenicu da kreme za sunčanje mogu sadržavati štetne kemijske filtere – neki od njih kroz kožu prodiru u krvotok.8 Zato se tijekom vrućih, sunčanih dana radije jednostavno zadržavajte u hladu i nemojte se izlagati suncu onda kad je najjače, a prilikom upotrebe krema za sunčanje radije posegnite za onima s mineralnim filterima.

Nemojte dopustiti da vas stres pogađa

Svi znamo da ova rečenica češće ostaje u teoriji nego u praksi. Činjenica je da je tempo modernog života često kaotičan – ne samo za psihu nego i za kožu. Stres utječe na ubrzano starenje kože i nastanak bora – naime, kortizol, hormon stresa uništava kolagen u koži. Što je veći stres, to tijelo proizvodi više kortizola.9 Zato je izuzetno važno umijeće opuštanje i ugađanja sebi aktivnostima koje opuštaju. Rezultat manjeg utjecaja stresa bit će ne samo lijepa i blistava koža nego i svježa i odmorna glava!

Izvori:

 1. https://skinfairytale.si/2019/12/16/koza-nas-najvecji-organ/  
 2. https://practicaldermatology.com/articles/2012-jul/understanding-the-role-of-natural-moisturizing-factor-in-skin-hydration
 3. https://www.scientificamerican.com/article/why-does-skin-wrinkle-wit/https://www.bodieko.si/kateri-so-kljucni-vitamini-za-lepo-kozo
 4. https://www.abczdravja.si/hrana/vitamini-za-lepo-kozo/
 5. https://www.verywellmind.com/smoking-and-vitamin-depletion-2825319
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3356951/
 7. https://www.ewg.org/sunscreen/report/the-trouble-with-sunscreen-chemicals/
 8. https://www.theepochtimes.com/the-battle-between-stress-and-collagen_2879913.html

Proizvodi dostupni su u ljekarnama.