Sve o kosi

Koža, kao naš najveći organ, gotovo je u potpunosti prekrivena dlakama – također je gusto obrasla naša glava, koju prekriva kosa. Gustoća kose ovisi o broju folikula vlasi, a pri tome je zanimljivo da ih najviše imaju svjetlokose, a najmanje crvenokose osobe. Dnevno nam ispadne približno 100 vlasi koje se odmah zamjenjuju novima.1

Duga i čvrsta kosa oduvijek se smatrala simbolom ženstvenosti, ona utječe na samouvjerenost i povećava samopouzdanje. Na žalost, izrastanje duge kose treba čekati neko vrijeme jer kosa u prosjeku raste po jedan centimetar mjesečno. Pored toga, na rast zdrave i guste kose također utječu brojni čimbenici kojima ćemo se posvetiti poslije – krenimo od činjenica o rastu kose.

Kako raste kosa?

Kosa se neprestano obnavlja i njezin se životni ciklus odvija u nekoliko faza:

 1. Prvo je razdoblje faza rasta (anagen), koja traje od 3 do 5 godina – u tom stadiju kosa neprestano raste i jača. Čak 90 % vaše kose trenutačno je u toj fazi rasta.
 2. Kosa zatim prelazi u prijelaznu fazu (katagen) u kojoj nije aktivna. U toj fazi, koja traje približno tri tjedna, kosa ostaje na glavi, ali ne raste.
 3. Slijedi faza mirovanja i opadanja (telogen), kad se gubi kosa. Folikul vlasi ostaje neaktivan tri mjeseca, a zatim se ciklus ponavlja.

Tegobe kao što su opadanje ili stanjivanje kose mogu nastati ako je ciklus rasta iz nekog razloga poremećen – tad je faza rasta kraća, a puno kose odjednom prelazi u telogenu fazu, tj. fazu opadanja.2

Naime, na kosu utječu mnogi čimbenici:

 • prehrana
 • kemijska obrada i pretjerana upotreba aparata za ravnanje i uvijanje kose
 • nepravilna njega
 • hormoni
 • uzimanje nekih lijekova

Naravno, kao i nokti, i kosa je ogledalo prehrane iznutra, a ne samo izvana. Iako poteškoće s kosom mogu biti povezane s različitim uzrocima, često je uzrok upravo nedostatak nekih važnih vitamina i minerala, kao što su:

 • B-vitamini

Vjerojatno najvažniju ulogu u očuvanju zdrave kose imaju vitamini B-kompleksa, a osobito vitamini B3 i B7 (poznat i kao biotin). Zbog manjka vitamina B3 kosa može postati lomljiva i bez sjaja, a manjak vitamina B7 može uzrokovati pretjerano opadanje kose, odnosno usporiti njezin rast.

 • Željezo

Željezo je jedan od najvažnijih minerala za naše tijelo jer je nužno za odgovarajuću opskrbu stanica kisikom. Među tipične simptome nedostatka željeza spada i stalni umor, a prilično čest simptom nedovoljnog unosa može biti i povećano opadanje kose.

 • Cink

Cink sudjeluje u obnovi oštećene kose, a prije svega u tome da lojne žlijezde uz folikule vlasi funkcioniraju pravilno – dakle, da luče pravu količinu masnoće. Kod ljudi koji se suočavaju s pretjeranim opadanjem kose često se utvrđuje upravo nedostatak cinka.3

Ako želite što prije uživati u dugoj i čvrstoj kosi, osim unosa potrebnih vitamina i minerala uvažavajte i ove savjete:

Budite pažljive prilikom češljanja i četkanja kose

Osnovno je pravilo da moramo biti pažljive kod češljanja kose – neke četke mogu lomiti kosu, stoga se isplati investirati u kvalitetnu, mekanu četku koja će biti nježna prema kosi. Također nikad nemojte četkati kosu odmah nakon tuširanja. Naime, mokra je kosa osjetljivija jer je teža te se brže lomi.

Prilikom pranja kose odvojite dovoljno vremena za ispiranje

Ispiranje mora trajati onoliko dugo koliko vam je trebalo za pranje kose. Počnite s mlakom vodom i lagano ispirite pjenu s vlasišta. Ispiranje uvijek završite hladnom vodom koja zatvara vlasi, a kosi daje sjaj.

Što češće nosite puštenu kosu

Konjski rep brzo je rješenje za kojim posežemo onda kad nemamo vremena oprati kosu ili nam je mrsko napraviti zahtjevniju frizuru. Prečesto nošenje visokoga repa može prouzročiti lomljenje kose. Također treba paziti prilikom upotrebe gumica – odlučite se za one koje neće dodatno lomiti kosu.

Izbjegavajte peglanje i uvijanje kose

Visoka temperatura može oštetiti kosu, stoga je preporučljivo da je ravnate ili uvijate samo za posebne prilike.

Koristite kvalitetnu masku za kosu

Svojoj kosi redovito priuštite hranjivu ili hidratantnu masku, a pogotovo ako je obojena ili oštećena. Nanesite masku po cijeloj dužini kose i ostavite je da djeluje najmanje pola sata – za to vrijeme možete odgledati epizodu svoje omiljene serije ili urediti nokte.

Izvori:

https://www.dr-flis.si/lasje-kaj-je-las
https://www.philipkingsley.com/hair-guide/hair-science/hair-growth-cycle
https://www.bodieko.si/najpomembnejsi-vitamini-in-minerali-za-zdrave-lase

Proizvodi dostupni su u ljekarnama.