Savjeti za čvrste i zdrave nokte

Savjeti za čvrste i zdrave nokte

Oprostite se od krhkih i lomljivih noktiju uz pomoć sljedećih jednostavnih mjera.

1. Ne uklanjajte i ne trgajte zanoktice

Dermatolozi tvrde kako je prvo pravilo zdravih noktiju da ostavimo zanoktice na miru. Zanoktice imaju važnu zaštitnu ulogu jer su barijera koja sprječava zaraze nokta.

2. Upotrebljavajte kremu za ruke ili ulje za zanoktice

Redovita hidratizacija ruku može smanjiti pucanje noktiju i poboljšati zdravlje i izgled zanoktice. Zdrave zanoktice prvi su uvjet za zdrave nokte.

3. Pravilno koristite rašpicu za nokte

Nokte brusite samo u jednu stranu i koristite nježne rašpice. Pogrešno brušenje pregrubim rašpicama vrlo je čest razlog za pucanje i trganje noktiju.

4. Nemojte koristiti acetonski odstranjivač laka za nokte

Stručnjaci su već više puta dokazali da aceton suši i oštećuje nokte. Stoga izbjegavajte upotrebu odstranjivača laka za nokte koji sadrže aceton.

5. Ograničite izlaganje noktiju vodi

Ako su nokti predugo izloženi vodi, ležište nokta postaje vlažno i rastegnuto te se ponovno skuplja kad se osuši. To može prouzročiti nastanak krhkih i lomljivih noktiju, stoga zaštitite ruke rukavicama prilikom pranja posuđa te izbjegavajte predugo tuširanje i kupanje.

6. Pobrinite se za zdravu i uravnoteženu prehranu

Osnova za zdrave nokte dovoljna je količina potrebnih vitamina i minerala u tijelu. Bilo kakav nedostatak može se odraziti na stanje noktiju. Osim uravnotežene prehrane preporučujemo upotrebu Merz Spezial Dragees, koje sadrže kombinaciju vitamina i minerala za zdrave nokte, kosu i kožu.

7. Budite oprezni pri korištenju proizvoda koji isušuju kožu

Razni proizvodi, poput sredstva za dezinfekciju ruku, isušuju kožu i posljedično štete noktima. Ako koristite takve proizvode, izbjegavajte pretjeranu upotrebu, a redovitim nanošenjem kreme učinite svoju kožu dovoljno hidratiziranom.

8. Privremeno ne lakirajte nokte i ne koristite gel, gelish lak i umjetne nokte

Redovito izlaganje noktiju kemikalijama uzrokuje stanjivanje i pogoršanje zdravlja noktiju. Stoga privremeno nemojte lakirati nokte, koristiti gel i gelish lak te stavljati umjetne nokte.

9. Imajte kratke nokte

Dugi nokti osjetljiviji su na trganje i ozljede. Da biste ojačali nokte, dermatolozi savjetuju da ih redovito režete kako ne bi bili predugi.

Ako vam ovi savjeti ne pomažu i nokti su vam još uvijek vrlo krhki i lomljivi, posjetite svog liječnika ili dermatologa.

Proizvodi dostupni su u ljekarnama.