Njega kože zimi

Njega kože zimi

Koža je naš najveći organ koji je neprestano izravno izložen čimbenicima iz okoliša. I kao što ljeti tople sunčeve zrake nježno maze našu kožu, tako je zimi hladnoća i vjetar mogu jako isušiti i promijeniti njezine funkcije.

Vani je hladno i vlažno, a unutra toplo i suho

Zimi je naša koža izložena dvjema krajnostima. U prvom je slučaju riječ o hladnom i vlažnom zraku vani, a u drugom (koji je naravno uvjetovan prvim) o toplom i suhom zraku u prostorijama u kojima boravimo. Centralno grijanje u prostorijama isušuje zrak, što naravno isušuje i kožu. Mnogim je ljudima poznat učinak toplog zraka na nju; tako koža postaje suha, mjestimice se ljušti, gruba je i nadražena. Imamo osjećaj da se steže. A neprestana izmjena hladnog i vlažnog zraka te toplog i suhog zraka za našu je kožu priličan šok.

Zimi moramo koži pružati posebnu njegu. Moramo je zaštititi od vanjskih čimbenika i istodobno je opskrbiti dovoljnom količinom vlage kako bismo spriječili njezinu dehidraciju.

Koje proizvode koristiti zimi?

Kao što smo već rekli, u razdoblju kada se ciklično prilično radikalno izmjenjuje temperatura, zaštitna sposobnost kože je ograničena. Koža svojim odgovorima nije sposobna pratiti promjenjive uvjete okoliša, stoga joj je potrebna naša pomoć.

Izmjena hladnog i vlažnog zraka vani te toplog i suhog u prostorijama u kojima boravimo tijekom zime loše utječe na našu kožu i sluznice, stoga podjednako moramo voditi računa o vlažnosti zraka te hidraciji kože i sluznice.

Uz pomoć kozmetičkih proizvoda koje redovito nanosimo na kožu cijeloga tijela vlaga prodire u dublje slojeve kože; kozmetičkim proizvodom koji pruža zaštitu na površinskom sloju kože tu vlagu »zaključavamo« u kožu jer se sprječava njezino isparavanje s površine kože zbog utjecaja više temperature i niže vlažnosti zraka, posebno u boravišnim prostorijama.

Dakle, moramo koristiti proizvod koji istodobno hidratizira kožu i čini je masnom. U zimskim se uvjetima općenito povećava potrošnja proizvoda za njegu kože tijela (mlijeko, losioni, kreme za tijelo); u tom se razdoblju preporučuju intenzivna njega i zaštita kože.

Prilikom odabira pravog proizvoda za njegu kože (bilo da je riječ o koži lica ili tijela) biramo onaj koji ima obogaćenu formulu. To znači da ima veći udio masnih sastojaka, koji su presudni za stvaranje zaštitnog (okluzivnog) sloja na površini kože. Taj zaštitni sloj osim što smanjuje gubitak vlažnosti kože, štiti i od prodora hladnog zraka. Proizvod treba sadržavati i hidratantne sastojke koji će održavati kožu vlažnom i elastičnom jer samo je takva koža u odgovarajućoj formi za nesmetano obavljanje svoje funkcije.

Intenzivna zimska njega

Zimi si moramo priuštiti intenzivniju hranjivu njegu kože. U tu svrhu možemo koristiti hranjive maske – u širokom asortimanu kozmetike koja je dostupna na tržištu zasigurno ćemo pronaći odgovarajuću masku za svoju kožu, a uz malo truda hranjivu masku možemo pripremiti u svojoj kuhinji. Med je vrlo koristan za njegu kože zimi.

Od njega možemo pripremiti hranjivu masku: pomiješati bjelanjak sa žličicom meda i žličicom maslinovog ili jojobinog ulja ako imamo normalnu do miješanu kožu; a za suhu kožu koristimo žumanjak, žličicu meda i žličicu hranjivijeg avokadovog ili bademovog ulja. Maskama možemo dodati i kap eteričnog ulja čajevca kod suhe, a limuna ili lavande kod masne i nečiste kože. Maska se nanosi na suhu i očišćenu kožu lica, vrata i dekoltea te se nakon 15 minuta temeljito ispere mlakom vodom.

Kad koža postane suha i gruba, potrebna joj je intenzivna njega koja će je hidratizirati i zaštititi. Izbjegavajmo proizvode koji vrlo isušuju kožu.

Piling za kožu dobiva se ako maskama dodamo žličicu kukuruzne ili pšenične krupice. U tom slučaju maska se također ostavlja na koži 15 minuta, a poslije će tijekom ispiranja grube čestice mehanički oljuštiti kožu i ukloniti mrtve stanice s kože, ostavljajući kožu čistom, nahranjenom, napetom i sjajnom.

Njega ne završava na dekolteu

Tijekom zime moramo više pažnje posvetiti i njezi kože tijela kako bismo spriječili njezino sušenje. Za suhu kožu preporučuje se upotreba ulja za njegu tijela. Najbolje ga je koristiti odmah nakon tuširanja ili kupanja, dok je koža još vlažna. Ručnikom samo nježno upijemo kapi vode s tijela, a zatim odmah nanesemo ulje. Na taj će način njegov učinak zadržavanja vlage u koži biti najveći, koža će biti vidljivo napetija, sjajnija i mekša na dodir. Intenzivno moramo nahraniti i one dijelove tijela koji su češće dehidrirani: laktove, koljena, dlanove i stopala.

Osim odabira odgovarajućeg proizvoda za njegu zimi moramo obratiti pažnju i na utjecaj sunčevog UV-zračenja (zračenje je opasnije ako se nalazimo u visokom gorju, na snježnom području prilikom sunčanog vremena) jer su opekline od sunca jednako opasne kao i ljeti. Proizvod koji sadrži UV-faktor odabiremo prema sljedećem pravilu: što smo na višoj nadmorskoj visini, potreban nam je veći zaštitni faktor. Nanosimo ga svaki put kad smo izloženi izravnom sunčevom zračenju, posebno na izloženijim dijelovima tijela poput lica (pritom ne smijemo zaboraviti usne).

Što bismo trebali izbjegavati zimi?

Kožu ne smijemo previše opterećivati zbog invazivnosti vremenskih uvjeta tijekom hladnijeg dijela godine. Prema tome:

  • izbjegavajmo ili smanjimo primjenu proizvoda koji jako isušuju kožu – neka sredstva za njegu nečiste kože koja smanjuju stvaranje kožnog sebuma te su pogodnija za njegu tijekom toplijih mjeseci,
  •  smanjimo upotrebu mehaničkih pilinga, osobito ako imamo vrlo suhu kožu, jer oni mijenjaju zaštitnu funkciju kože (za čišćenje kože radije koristimo enzimske pilinge),
  • ako je koža sklona kuperozi ili je i inače osjetljiva, izbjegavajmo korištenje kozmetičkih proizvoda koji sadrže alfa-hidroksilne kiseline (neki proizvodi protiv starenja); taj prijedlog trebalo bi uvažavati tijekom cijele godine, a zbog utjecaja UV-zračenja zimi posebno moramo zaštititi kuperoznu kožu tijekom boravka na višim nadmorskim visinama u planinama,
  • u vrlo hladnim vremenskim uvjetima izbjegavajmo invazivne dermatološke zahvate na koži (laserski tretmani, kemijski pilinzi…) jer će hladni zrak samo dodatno nadražiti kožu i usporiti njezinu prirodnu regeneraciju.

Da ne budemo razočarani…

…držimo se rutine. Njega kože, naročito zimi, mora biti prilagođena, dovoljna i redovita. Zima je razdoblje kada se na različite načine štitimo od hladnoće. Pritom ne smijemo zaboraviti ni svoju kožu.

Proizvodi dostupni su u ljekarnama.