Kolagen

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskome tijelu, gdje ima brojne važne funkcije. Glavni je sastavni dio vezivnih tkiva i ima važnu ulogu u održavanju zdrave strukture kože, kostiju, ligamenata i mišića. Prisutan je i u drugim dijelovima tijela, na primjer u žilama, zubima i rožnici.

Sadržaj kolagena u našem tijelu

Ljudsko tijelo samo proizvodi kolagen. Kolagenska vlakna neprestano se raspadaju i ponovno stvaraju. Starenjem se prirodni proces proizvodnje kolagena usporava, a kolagen je istovremeno slabije kvalitete. To se može primijetiti i na koži jer tijekom godina postaje manje čvrsta i tanja.

Za prirodni su kolagen štetne i neke naše navike, stoga je važno da ih izbjegavamo. Navike koje su štetne za kolagen:

  • pušenje – sprječava stvaranje prirodnoga kolagena i regeneraciju kože1
  • sunčeve zrake – UV-svjetlost smanjuje količinu kolagena u koži2
  • šećer – veže se za kolagenska vlakna i time otežava regeneraciju kože3

Zašto je kolagen potreban našoj koži

Kolagen pruža koži podršku, snagu i elastičnost. Najviše ga ima u dermisu, najčvršćem sloju kože. Kolagen ima ključnu ulogu u održavanju gipkosti i vlažnosti kože, stoga ona može postati suha i upala zbog nedostatka kolagena. Da biste imali čvršću i glatkiju kožu, preporučuje se nanošenje topikalnih proizvoda koji potiču stvaranje kolagena i povećavaju vlažnost kože.

Topikalni proizvodi za povećanje količine kolagena u koži obično sadrže i vitamin C te aktivatore kolagena. Vitamin C neophodan je za prirodno stvaranje kolagena i time može povećati njegovo stvaranje te poboljšati kvalitetu kolagena tijekom njegova stvaranja.4 Aktivatori kolagena su različite tvari za koje je dokazano da nakon nanošenja na kožu potiču tvorbu kolagena. Kolagen je prevelik da bi se mogao apsorbirati kroz kožu, ali ima veliku sposobnost vezanja za vodu, što značajno povećava vlažnost kože nakon nanošenja. Vezanje vlage ispunjava nepravilnosti u gornjem sloju kože dajući koži mekan i ujednačen izgled. Želimo li imati zdravu i sjajnu kožu, važno je da je njegujemo i izbjegavamo štetne vanjske utjecaje. Za povećanu tvorbu prirodnoga kolagena i veću vlažnost kože preporučujemo vam proizvod Merz Special Collagen Cream Mousse, koji sadrži sve navedene sastojke potrebne za gipku i napetu kožu.

Izvori:
1: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11966688
2: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4665475/
3: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20620757
4: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673383/
5: https://www.healthline.com/nutrition/collagen#section4
6: ucilnice.arnes.si/pluginfile.php/237543/mod_resource/content/0/Koza/USNJICA_PODKOZJE.pdf
7: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073484/
 

Proizvodi dostupni su u ljekarnama.