Kako ukloniti prištiće?

Prištići ili bubuljice jedna su od onih dosadnih neugodnosti koje mogu negativno utjecati na to kako se osjećamo, ali i na samopouzdanje – ne samo žena već i muškaraca.

Prištića se nećete riješiti preko noći; naime, postoji mnogo uzroka njihovog nastanka, a uklanjanje može potrajati i više godina.

Zašto nastaju prištići?

Najčešći je uzrok nastanka prištića porast razine hormona testosterona koji se počinje događati već u adolescentskim godinama. Testosteron utječe na pojačan rad lojnih žlijezda i pretjerano lučenje sebuma ili loja, a kada se loj počne nakupljati pod kožom, začepljuje lojne žlijezde. Tamo se počinju razmnožavati bakterije koje uzrokuju upalu, što dovodi do stvaranja prištića.1

Bakterije odgovorne za nastanak prištića (Propionibacterium acnes) zapravo su dio zdrave mikrobiološke flore kože – prištiće uzrokuju samo kada se previše razmnože. Naime, začepljene pore pružaju im izvrsne uvjete za život i razmnožavanje.

Kod muškaraca se pojava prištića obično smiri nakon puberteta, a kod žena prištići često mogu biti dugotrajni problem jer na njih osim testosterona utječu hormonalne promjene (trudnoća, menstruacija, menopauza) i genetika.

Međutim, uzroci nastanka prištića mogu biti i drugačiji.

 • Prehrana

Prehrambene navike imaju velik utjecaj na kožu; ljepota i zdravlje počinju na tanjuru. Vitamini i minerali iz voća i povrća te omega-3 masne kiseline bez sumnje su korisni za lijepu i sjajnu kožu. S druge strane, mliječni proizvodi poznati su kao uzročnici nepravilnosti – mlijeko sadrži androgene (muške hormone, uključujući testosteron), koji doprinose stvaranju prištića.2

Neprijatelj lijepe kože također je hrana s visokim glikemijskim indeksom (poput šećera ili bijelog kruha). Takve namirnice uzrokuju porast razine šećera u krvi poslije jela, a posljedica je povećana proizvodnja inzulina. Inzulin je stimulator androgena koji potiču povećano stvaranje sebuma i utječu na učestalost prištića.3

Prištići mogu biti i posljedica nedostatka cink. Cink sprječava upale u tijelu koje su usko povezane sa stvaranjem prištića.

 • Nepravilna njega

Primjena hranjivih krema s visokim sadržajem ulja ima blagotvoran utjecaj na suhi tip kože – međutim, na koži koja je podložna nastanku prištića takve kreme mogu prouzročiti pravi nered. Ulja nisu jedina koja mogu uzrokovati nepravilnosti; treba izbjegavati i sastojke koji začepljuju pore (poput izopropil miristata, Laureth-4 i kapril/kapric triglicerida).

Morate koristiti hidratantne proizvode koji neće opteretiti i mastiti kožu. Ako ste skloni prištićima, možete posegnuti i za proizvodima sa sastojcima poput salicilne, glikolne i mliječne kiseline. Naravno, ne zaboravite na temeljito svakodnevno čišćenje kože; ako svake večeri idete spavati s puderom na licu, kvalitetne kreme u borbi protiv prištića neće vam mnogo pomoći. A za točku na i svaki tjedan koristite piling za uklanjanje mrtvih stanica s kože.

 • Stres

Istraživanje klinike za dermatologiju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Stanford pokazalo je da postoji veza između kroničnog stresa i pogoršanja prištića. Kod povišene razine stresa kod studenata – tijekom ispitnog razdoblja – primijećeno je da se proces zacjeljivanja rana produžio i da se pogoršalo stanje kože.4

Unatoč činjenici da na glavne uzročnike prištića, poput genetike i hormona, ne možete pretjerano utjecati, primjenom savjeta u nastavku možete poboljšati izgled svoje kože i smanjiti učestalost prištića.

 • Popijte najmanje 2 litre vode dnevno
 • Ograničite konzumaciju mliječnih proizvoda, prerađene hrane, bijelog brašna i šećera
 • Uzimajte dovoljno omega-3 masnih kiselina
 • Počnite uzimati dodatke prehrani koji sadrže cink
 • Izbjegavajte alkoholna pića
 • Redovito mijenjajte posteljinu i ručnike
 • Što manje dodirujte lice i ne stiskajte prištiće
 • Uvijek dobro očistite lice prije spavanja i uklonite sve ostatke šminke
 • Ako ste pod stresom, meditirajte ili idite u prirodu

Sara Papler Dvornik,  dipl. kozmetolog  

Izvori: 

1. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/how-do-pimples-form#causes

2. https://www.verywellhealth.com/does-drinking-milk-cause-acne-15684

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27061046

4. https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/479409

Proizvodi dostupni su u ljekarnama.