Kako se snalazimo sa sezonskim ispadanjem kose

Kako se snalazimo sa sezonskim ispadanjem kose

Sezonsko ispadanje kose u proljeće i jesen prirodna je pojava koju ne možemo spriječiti, ali je pravilnom njegom možemo ublažiti.

Kako ocijeniti je li nam ispalo previše kose?

Posve je normalno kad izgubimo po 80 do 100 vlasi na dan. Međutim, ako ih ispadne više, treba se zamisliti. Iako ispalu kosu ne možemo točno prebrojiti, možemo odmah primijetiti gubitak kose: kada više vlasi ispadne tijekom pranja kose, više ih vidimo na češlju, četki i odjeći, a na vlasištu se kosa vidljivo razrjeđuje.

Takve probleme ima mnogo ljudi. Ispadanje kose naime spada u najčešće tegobe s kosom i vlasištem: pogađa 30 posto muškaraca do 30. godine života i svaku drugu ženu do 60. godine.

Kakav je životni vijek vlasi?

Svaka vlas prolazi kroz životni ciklus koji obuhvaća tri faze. Kod zdravoga vlasišta približno 85 do 90 posto folikula kose nalazi se u fazi rasta (anagenoj fazi). To je najduža faza koja traje od 2 do 6 godina. Slijedi kratka, prolazna (katagena) faza od 1 do 2 tjedna, a zatim nastupa faza mirovanja (telogena faza) koja traje 5 do 6 tjedana. O povećanom ispadanju kose govorimo kad se broj vlasi u fazi rasta smanji, a broj vlasi u fazi mirovanja poveća. Ako je kosa koja izraste slabija i tanja nego ranije, postoji veća vjerojatnost da će brže ispasti.

Sezonsko ispadanje kose

Za sezonsko ispadanje kose često je kriv nedostatak vitamina. Stoga je važno opskrbiti korijen kose dodatnim hranjivim tvarima koje su nužne za rast i obnavljanje kose. Rast kose možemo potaknuti i ubrzati proizvodima za dermatološku njegu protiv ispadanja kose koji sadrže dodatan izvor energije, potiču jačanje i povećavaju otpornost kose te poboljšavaju prokrvljenost vlasišta.

Ovisno o tome kakav je stupanj ispadanja kose, odabrat ćemo različite proizvode. Kod izrazitijega ispadanja kose preporučuje se upotreba kombinacije proizvoda, npr. šampona i dodataka prehrani koji hrane kosu i iznutra. Potrebnu kombinaciju sastojka za zdravu kosu donose vam Merz Spezial Hair kapsule.

Proizvodi dostupni su u ljekarnama.