Ispadanje kose: uzroci i što pomaže

Kosa je važan dio naše vanjštine i samopoštovanja, stoga je njezino ispadanje velik stres za pojedinca. Poznajemo više oblika ćelavosti (prekomjernog ispadanja kose) koji mogu pogoditi i žene i muškarce. Čak od 60 do 70 posto muškaraca i od 25 do 40 posto žena pati od različitih oblika ćelavosti.

Kako bismo bolje razumjeli problematiku ispadanja kose, moramo započeti s osnovama. 

Što je uopće vlas kose?

Vlas je dlaka čiji je osnovni gradivni element keratin. Svaka vlas sastoji se od tri sloja – unutarnji se sloj naziva jezgra, srednji sloj je korteks, a vanjski sloj je epiderma ili kutikula. Kora vlasi kose je ona koja čini čak 90 posto mase kose i sadrži vlakna koja su važna za čvrstoću i elastičnost kose. Vlas se hrani iz svoga korijena i uz pomoć sitnih krvnih žila apsorbira hranjive tvari potrebne za rast.

Na glavi imamo oko 100.000 vlasi, koje rastu brzinom od oko 1 cm mjesečno. Svakodnevno nam ispadne oko 80 vlasi – to zvuči kao velik broj koji se zapravo odnosi na životni ciklus kose. Ciklus se dijeli u tri faze koje ukupno traju od 2 do 7 godina. Stoga je rast i ispadanje kose dugotrajan proces. Kada dakle liječimo ćelavost, ne možemo očekivati rezultate koji će biti vidljivi preko noći. 

Koji čimbenici utječu na prekomjerno ispadanje kose?

  • Stres i emocionalno naprezanje

Većina ljudi teško izbjegava stres zbog današnjeg brzog tempa života, što utječe i na zdravlje kose. Nažalost, stres ne možemo isključiti tek tako, stoga je itekako važno da u svoju dnevnu rutinu uključimo aktivnosti koje nas opuštaju i smiruju. 

  • Loša prehrana i nedovoljan unos hranjivih tvari

Hrana s visokim udjelom šećera i rafiniranih ugljikohidrata negativno utječe na stanje i izgled naše kože i noktiju, a i na zdravlje kose. Ako su voće i povrće rijetko na vašem tanjuru, nemojte se iznenaditi ako vam kosa ne izgleda najbolje; naime, nedostatak nekih vitamina i minerala može utjecati na kvalitetu kose i njezin rast.

  • Bolesti i uzimanje nekih lijekova

Brojne bolesti mogu utjecati na zdravlje i izgled kose, npr. kožne bolesti i kronične bolesti poput dijabetesa, reumatizma i Chronove bolesti. Neki lijekovi mogu utjecati na prekomjerno ispadanje kose, što će biti vidljivo tek nakon nekoliko tjedana uzimanja.2

  • Hormonska neravnoteža 

Jedan su od glavnih uzroka gubitka kose kod žena hormonske fluktuacije – tijekom menopauze, trudnoće ili nakon prestanka uzimanja kontracepcije. Dojenje također može biti uzrok ispadanja kose, dakle vrijeme nakon porođaja. 

Koje tipove ispadanja kose poznajemo?

Kao što smo već spomenuli, za ispadanje kose odgovorni su različiti uzroci pa s obzirom na to razlikujemo i tipove ispadanja kose.

  • Sezonsko ili privremeno ispadanje kose

Sezonsko ispadanje kose najčešće je u proljeće i jesen. Uzroci privremenog ispadanja kose uglavnom su nedovoljan unos hranjivih tvari potrebnih za rast kose, a pojačano ispadanje kose često je i tijekom trudnoće, nakon porođaja, zbog oslabljenog imuniteta i povećanog stresa. 

  • Difuzno ispadanje kose 

Taj tip ispadanja kose češći je kod žena nego kod muškaraca, a pogođena je cijela glava. Korijen kose u tom slučaju ne dobiva dovoljno hranjivih tvari potrebnih za pravilan rast kose, poput aminokiselina i vitamina. Ako tih hranjivih tvari nema dovoljno, korijen kose nije sposoban stvoriti zdravu vlas, a može i u potpunosti zaustaviti svoju aktivnost. Difuzno ispadanje kose može biti posljedica različitih bolesti ili nuspojava uzimanja lijekova. 

  • Androgena (muška) alopecija

Na ispadanje i kvalitetu kose značajno utječu hormoni, posebice muški spolni hormoni (androgeni) koji uzrokuju stanjivanje kose i postupno raspadanje folikula kose. Kod muškaraca se taj oblik ispadanja kose javlja već tijekom puberteta, a kod žena najčešće tijekom menopauze, kada postoji neravnoteža između androgena i estrogena (tj. između muških i ženskih spolnih hormona).1

Moramo biti svjesni da ispadanje kose nije samo vizualni problem već i psihološki. Ispadanje kose kod žena negativno utječe na samopoštovanje jer je gusta i jaka kosa jedan od temelja naše ljepote. Ako je kosa lijepa i zdrava, osjećamo se privlačno i samouvjereno. Naša kosa temeljni je dio naše osobnosti – kosom se izražavamo i priopćavamo svijetu tko smo. 

Kako si možemo sami pomoći ako nam ispada kosa?

Ako primijetite da ispadanje kose postaje dugoročan i sve vidljiviji problem, preporučujemo vam konzultacije s liječnikom jer treba pronaći uzrok prekomjernog ispadanja kose. Ako je riječ o androgenoj alopeciji, liječnik će odrediti optimalnu metodu liječenja.

Međutim, ako su za gubitak kose krive hormonske promjene, stres ili nepravilna prehrana (a time i nedovoljan unos potrebnih hranjivih tvari), možemo si pomoći i sami.

U tom je slučaju najbolje koristiti dodatke prehrani koji pomažu u rastu zdrave kose i sadrže: 

  • L-cistein 
  • vitamine skupine B (osobito vitamine B6 i B5, odnosno pantotensku kiselinu)
  • ekstrakt zelenoga čaja 

Kao kod mnogih stvari u životu, i pri rastu kose vrijedi izreka: Polako se stiže daleko. Ako se borite s ispadanjem kose, budite uporni i ne odustajte prebrzo! Kosi treba vremena da naraste, tako da prve vidljive promjene možete očekivati tek nakon nekoliko mjeseci. 

Izvori: 

1.    https://www.nasa-lekarna.si/backup/clanki-old/clanek/izpadanje-las-in-plesavost/ 
2.    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5315033/ 
 

Proizvodi dostupni su u ljekarnama.