Ispadanje kose nakon porođaja

S ispadanjem kose nakon porođaja suočavaju se mnoge žene. Međutim, to što niste jedini, vjerojatno vas neće utješiti. Najvjerojatnije vas zanima prvenstveno to hoće li se prekomjerno ispadanje kose zaustaviti nakon porođaja ili je to činjenica s kojom ćete odsad jednostavno morati živjeti?

Kratak odgovor bio bi da je briga suvišna jer povećano ispadanje kose nakon porođaja obično prolazi razmjerno brzo i bez posebnih postupaka. Postoji međutim i nekoliko metoda pomoću kojih možete smanjiti ispadanje kose poslije porođaja.

Zašto je prekomjerno ispadanje kose nakon porođaja tako često?

Pramenovi kose u rukama i po podu kupaonice sigurno vas plaše. Vrijeme nakon porođaja inače je vrijeme mnogih radosti, ali na žalost to razdoblje ima i nekoliko manje lijepih strana. Jedna je od njih pretjerano ispadanje kose koje pogađa jako puno žena. Ispadanje kose inače je posve uobičajena pojava i dnevno prosječno ispadne približno 100 vlasi. Budući da kosa ne ispada odjednom, to često i ne primjećujemo, odnosno pojavi ne posvećujemo posebnu pozornost.

Važan čimbenik koji utječe na povećano ispadanje kose nakon porođaja jest promjena hormona u tijelu. U vrijeme sretnog očekivanja trudnički hormoni brinu se da vaša kosa bude bujna i sjajna kao nikad dotad. Kaže se da se žene u trudnoći »proljepšaju«, odnosno dobiju posebnu draž, što se može dokazati posve biološkim promjenama u tijelu. Ako ste se već skroz navikli na natprosječno jaku i gustu kosu, razdoblje nakon porođaja može vam prouzročiti priličan šok. Sniženje razine trudničkih hormona često uzrokuje ubrzano ispadanje kose nakon porođaja. Briga da ćete skroz oćelavjeti sasvim je suvišna. Pojava prekomjernog ispadanja kose nakon porođaja često je samo nekakva »normalizacija stanja« – vaša kosa postupno postaje kakva je i bila prije trudnoće.

Što možete učiniti sami za smanjenje ispadanja kose nakon porođaja?

Savjetujemo da se pobrinete za dovoljan unos važnih hranjivih tvari za kosu, što osobito znači dovoljan unos cinka i vitamina skupine B. Po potrebi možete si pomoći dodacima prehrani kao što su npr. kapsule Merz Spezial Hair. Nakon porođaja budite neko vrijeme vrlo nježni prema kosi. Perite je samo onda kad je to zaista jako potrebno. Upotrebljavajte kvalitetan balzam za kosu i češalj sa širokim razmacima među zupcima.

  • L-cistin: pomaže u stvaranju keratina koji je ključni strukturni sastojak kose te omogućuje zdravu i jaku kosu
  • Cink je nužan za zdravlje kose i sprječavanje ispadanja kose
  • Biotin: doprinosi održavanju normalne kose, elastičnosti vlakana kose, čime se kosa štiti od utjecaja iz okoline
  • Vitamini skupine B: imaju ključnu ulogu u metabolizmu masti, bjelančevina i ugljikohidrata koji opskrbljuju tijelo hranjivim tvarima važnima za rast kose. Ujedno doprinose normalnoj sintezi cisteina i njegove ugradnje u keratin, čime potiču zdrav rast kose
  • Ekstrakt paprike: paprika u prahu proširuje kapilare i tako omogućuje opskrbu kose hranjivim tvarima
  • Ekstrakt zelenog čaja: doprinosi zaštiti folikula kose i povećava rast kose, a pantenol u zelenom čaju jača kosu
  • Bakar: doprinosi održavanju normalne pigmentacije i prirodne boje kose
  • Željezo, folna kiselina, vitamin B2 i vitamin B12 potrebni su za stvaranje krvi, a korijen kose opskrbljuju hranjivim tvarima. Paprika u prahu proširuje kapilare i time omogućuje poboljšanu opskrbu kose hranjivim tvarima

Proizvodi dostupni su u ljekarnama.