Briga za lijepu kožu tijekom ljeta

Briga za lijepu kožu tijekom ljeta

Skrb za kožu obavezna je tijekom čitave godine, ali je zbog veće izloženosti vanjskim čimbenicima glavno razdoblje povećane njege kože upravo ljeto. Ako želimo da naša koža bude lijepa i da se u njoj dobro osjećamo, moramo je izdašno njegovati i štititi, osobito u toplijem dijelu godine.

Prvo pravilo: nikad na sunce bez zaštite

Možda zvuči da uvijek govorimo jedno te isto, ali na žalost ljudi nisu dovoljno svjesni važnosti sigurnog ponašanja na suncu. Svako ljeto gotovo svatko od nas barem se jednom suoči s kožnim opeklinama kao posljedicama pretjeranog (i nezaštićenog) izlaganja sunčevim zrakama.

Prve opekline obično se javljaju na početku ljeta, kad bezazleno odbacimo tešku odjeću, a naša koža prilično lijeno reagira na sunčeve zrake crvenilom i opeklinama, obično na ramenima i leđima ili po dekolteu. Drugo prilično kritično vrijeme za pojavu opeklina od sunca slijedi za vrijeme ljetnih godišnjih odmora, obično negdje uz vodu.

Iako smo svjesni da se osobito tada moramo zaštititi od jakih sunčevih zraka tako da upotrijebimo proizvod s odgovarajućom UV-zaštitom, ipak je opušteno, razigrano ili samo bezbrižno ozračje na odmoru često krivac da jednostavno zaboravimo zaštitu, a poslije je za nju već prekasno.

Da bismo izbjegli neugodno iskustvo s opeklinama od sunca, svakako je najvažnija primjerena zaštita. Osim primjene proizvoda s odgovarajućim UV-faktorom koji nanosimo na kožu u skladu s uputom proizvođača, tu prvenstveno spadaju izbjegavanje neposrednih sunčevih zraka u vrijeme kad su najopasnije, tj. između 11 i 16 sati, a također i upotreba zaštitnih kapa, naočala i lagane svijetle odjeće koja odbija sunčeve zrake i tako se smanjuje šteta koju bi zrake inače mogle prouzročiti.

Lijepa koža je njegovana koža

Ljeto je vrijeme kada – htjeli-ne htjeli – pokazujemo više gole kože nego inače i da nam ne bi bila na sramotu, nego ponos, moramo je pravilno njegovati. Više ljetne temperature, jače zračenje sunca, suhi zrak, češće pranje – sve to dehidrira kožu. Kako bismo izbjegli osjećaj zatezanja kože i vratili joj svilenkast izgled, moramo je stalno vlažiti, hidrirati. Hidratacija je osobito važna za izgled kože lica.

Nikad ne možemo dovoljno naglasiti važnost zaštite od štetnih utjecaja pretjeranog izlaganja suncu. Istina je da sunčeva svjetlost potiče stvaranje vitamina D, ali nikako ne treba pretjerivati.

Navlažena koža, čak i kad se na njoj već primjećuju bore, odmah će imati bolji tonus, neće izgledati dehidrirano, umorno i blijedo, što se inače često primjećuje kod kože koja je podnijela velik nedostatak vlage.

Naše kozmetičko tržište preplavljeno je proizvodima za hidrataciju kože lica, a to nije slučajnost – osim čišćenja upravo je hidratacija jedan od temelja za lijepu i njegovanu kožu u svim razdobljima života. Za optimalan rezultat najvažnije je ustrajati.

Redovita upotreba kozmetičkog proizvoda koji kožu opskrbljuje vlagom, i to najmanje dva puta na dan, dakle ujutro i navečer nakon čišćenja, te po potrebi (ako je koža izuzetno suha) još i u međuvremenu, pomoći će koži da se odazove optimalnim rezultatom.

Ljeti se također preporučuje povećati učestalost upotrebe hranjivih maski za lice, koje će najbolji učinak pokazati ako prethodno napravimo blagi piling lica. Budući da je ljeti koža izloženija utjecajima, nikako je ne smijemo mučiti grubim mehaničkim pilingom; umjesto toga barem jedanput tjedno moramo je očistiti blagim (sitnozrnatim ili čak enzimskim) pilingom, a zatim joj priuštimo izdašniju hidrataciju upotrebom odgovarajuće maske za lice.

Masku možemo i sami pripremiti u svojoj kuhinji: svježe naribani krastavac pomiješamo s običnim jogurtom i smjesi dodamo žlicu maslinovog ulja; tako pripremljenu masku u debljem sloju nanesimo na očišćeno lice i ostavimo je djelovati 15 minuta. Zatim se lice ispere, a koža navlaži odgovarajućom hidratantnom kremom.

Naravno da kod njege ne smijemo zaboraviti kožu tijela

Nakon svakog kupanja ili tuširanja bilo bi dobro upotrijebiti mlijeko za tijelo koji će kožu dugotrajno hidrirati i tako je učiniti sjajnom, sa zdravim, njegovanim izgledom.

Teške formulacije kozmetičkih proizvoda za njegu tijela kao što su bogate hranjive kreme i gusta mlijeka za tijelo radije ostavimo za zimu, a ljeti upotrebljavajmo njihove lakše verzije jer se brže upijaju u kožu, ne maste odjeću i ugodno hlade.

Za razdraženu kožu, npr. nakon sunčanja ili depilacije, preporučuje se upotreba proizvoda koji sadrže ekstrakt Aloe vere ili dekspantenol. Aloe vera vlaži, hladi i umiruje kožu, a dekspantenol pomaže u obnovi kože te je stoga primjeren osobito onda kad želimo potaknuti regeneraciju kože – npr. nakon opeklina od sunca, kad se koža ljušti.

I depilacija, ma kakva ona bila, razdražuje kožu pa je dobro takvu kožu još više hidratizirati i opskrbiti sastojcima koji će poboljšati njezinu vitalnost.

Posebnu pažnju zahtijeva i koža sklona alergijama pa treba odabrati pravi hipoalergenski proizvod za njegu i proizvod s UV-zaštitom. Formulacije i ovdje trebaju biti lakše, po mogućnosti na vodenoj osnovi (a ne uljnoj), a takvi su npr. gelovi. Oni manje nadražuju kožu i brže se upijaju, što omogućuje ugodan osjećaj na koži koja inače burno reagira na sunce ili na kozmetičke proizvode.

Zaštita ne samo od sunca...

Ljeto je i vrijeme kad nas nemilosrdno napadaju razni insekti: komarci, ose, pčele. Njihovi ubodi su za neke osobe jako opasni, a za većinu jako neugodni. Uzrokuju naime svrbež na mjestu ugriza, odnosno uboda, što obično prati i crvenilo i/ili oteklina.

Kožu na tom mjestu treba hladiti – hladnim ili alkoholnim oblozima – i namazati sredstvom protiv svrbeža. I tu je jako primjerena Aloe vera. Slično postupamo i na koži koja je doživjela opeklinu zbog žarnjaka. Hlađenje je u tim slučajevima osnovna mjera.

Ljeti svi želimo da nam koža izgleda lijepo, njegovano i prvenstveno zdravo. Neke njezine nepravilnosti možemo prekriti, a većinu možemo spriječiti. Redovita upotreba odgovarajućih zaštitnih proizvoda i proizvoda za njegu svakako će pridonijeti tome i tako ćemo se u svojoj koži još dugo dobro osjećati. Gdje god ljeti pokažemo kožu, neka nam bude na ponos: neka se vidi da se brinemo za nju i njegujemo je. Konačno, tako pokazujemo odnos prema sebi i dobrom zdravlju.

Eva Cafuta Hlušička, mr. pharm.

Proizvodi dostupni su u ljekarnama.