Rast i kvaliteta koseRast i kvaliteta kose

Sve što ste oduvijek željeli znati o kosi

Jeste li znali da vaše vlasište pokriva stotinjak tisuća vlasi? Ili da je sva kosa koju vidite zapravo mrtva? Jedini živi dio kose je onaj koji je još uvijek u epidermi vašeg vlasišta. Dakle, kada govorimo o kosi, tvrdnja da ljepota dolazi iznutra itekako je točna.

Što utječe na rast i kvalitetu kose?

Duga, sjajna i jaka kosa oduvijek je bila simbol ženstvenosti i zdravlja. Međutim, trebat će vam puno strpljenja za dugu kosu jer kosa raste samo jedan centimetar mjesečno. A što utječe na rast i kvalitetu kose? Pogledajmo najvažnije čimbenike.

Genetika

Najvažniji čimbenik za rast i izgled kose je genetika. Boja i gustoća kose ovise o genetskom zapisu. Naše vlasište prekriveno je folikulima, čiji broj određuje gustoću kose. Folikuli se stvaraju prije rođenja, a njihov se broj kasnije u životu ne mijenja. Međutim, zanimljivo je da broj folikula ovisi o boji kose. Plavuše ih imaju najviše, oko 150.000, a crvenokose najmanje, samo 90.000.

Spol

Neka istraživanja pokazala su da muškarcima kosa raste brže i da je gušća.

Temperatura

Toplina potiče cirkulaciju krvi u tijelu, što znači da kosa općenito brže raste kad je toplo. Međutim, u hladnom vremenu kosa postaje suha i krhka zbog nedostatka vlage u zraku, što uzrokuje lomljenje i cijepanje vlasi.

Dob

Rast kose usporava se s godinama. Promjene u boji kose najočitiji su znak starenja jer tijekom godina folikuli proizvode manje melanina, pigmenta koji kosi daje boju, stoga kosa sijedi. Kod starijih ljudi također možemo primijetiti istanjenost i sporiji rast kose, a kod muškaraca (rijetko i kod žena) i ćelavost. To je posljedica činjenice da se broj aktivnih folikula smanjuje s godinama.

U hladnom vremenu kosa postaje suha i krhka zbog nedostatka vlage u zraku, što uzrokuje lomljenje i cijepanje vlasi.

Šišanje

Vjerojatno ste već čuli da često šišanje uzrokuje brži rast kose. Ta informacija zapravo nije točna jer šišanje ne utječe na rast kose. Međutim, istina je da rascijepljeni vrhovi usporavaju rast, što znači da je šišanje kose potrebno kada primijetimo da nam vrhovi kose pucaju.

Prehrana

Zdravlje kose započinje iznutra. Vaša će kosa biti zdrava i jaka samo ako dobije dovoljno potrebnih vitamina i minerala, što je uvjet za sjajnu i dugu kosu. U suprotnom, često se javljaju problemi s ispadanjem i lomljenjem kose. Znate li koji su najvažniji vitamini i minerali za zdravu kosu? Upoznajte ih!

  • VITAMINI SKUPINE B

Najvažniji su vitamini B3 i B7 jer kod njihova nedostatka primjećujemo pretjerano ispadanje kose, a kosa postaje lomljiva i bez sjaja. Međutim, normalno je da vam dnevno ispadne stotinjak vlasi.

  • ŽELJEZO

Željezo doprinosi diobi stanica i u prijenosu kisika tijelom. Nedostatak željeza ima negativan učinak na cijelo tijelo jer uzrokuje stalnu iscrpljenost, a utječe i na prekomjerno ispadanje kose.

  • CINK

Cink također doprinosi diobi stanica, a istovremeno sudjeluje u sintezi DNK-a. Cink je jedan od najvažnijih minerala za održavanje zdrave kose, a nedostatak cinka uzrokuje pretjerano ispadanje ili mašćenje kose.

 

Iako kod kose mnogo toga ovisi o genetici, ipak na njezino zdravlje i izgled možemo uvelike utjecati. Pružanjem optimalnih uvjeta možemo izbjeći beživotnu i lomljivu kosu.

Prehranom i dodacima prehrani moramo osigurati kosi dovoljno potrebnih hranjivih tvari, ali moramo biti oprezni i kod pranja kose, koristiti što prirodnije šampone te izbjegavati prekomjerno pranje i pretjeranu upotrebu izravne vrućine na kosi, kao što činimo prilikom peglanja ili uvijanja kose. Na taj će način naša kosa biti zdrava, jaka i sjajna, a izgledat će prekrasno!

Proizvodi dostupni su u ljekarnama.