Problemi s kosom koje malo tko može izbjeći

Bez obzira na boju, duljinu, teksturu ili oblik kose, gotovo svaka žena ima barem jedan problem s kosom.

Bez obzira na boju, duljinu, teksturu ili oblik kose, gotovo svaka žena ima barem jedan problem s kosom. Otkrijte koje su najčešće poteškoće i kako se s njima nositi.

Svatko od nas ima svoju priču o kosi, pa tako i naše korisnice.

Bez obzira na vašu priču ili probleme s kosom, svatko od nas teži zdravoj, sjajnoj i snažnoj kosi. Stoga provjerite najčešće probleme i načine kako ih riješiti.

 

Najčešći problemi s kosom

1. Pretjerano opadanje kose

U prosjeku dnevno izgubimo od 80 do 100 vlasi, što je posljedica njihova prirodnog ciklusa rasta. Međutim, ako primijetite veće opadanje kose, možda patite od jednog od tri najčešća tipa gubitka kose: anageni efluvij, telogeni efluvij i androgena alopecija.

Opadanje kose možete spriječiti pomoću odgovarajućih proizvoda za njegu kose, promjene načina života i svakodnevnog uzimanja Merz Spezial kapsula za kosu. Više o gubitku kose i savjetima pročitajte u našem članku Ispadanje kose: uzroci i što pomaže.

 

2. Prhut

Glavni su uzrok nastanka prhuti gljivice iz roda Malassezia, točnije gljivice M. globosa i M. restricta. Drugi važni čimbenici uključuju način života, stres, utjecaje okoline, hormonalni status i kronične bolesti.

Kod zdravog vlasišta površinske stanice padaju s vlasišta u suhom obliku, no kod prhuti taj se proces prekida i uklanjaju se veće, rožnate čestice (od nekoliko stotina stanica) koje ostaju na vlasištu i vrlo su vidljive.

Kod umjerene prhuti problem se može ublažiti dermatološki ispitanim proizvodima za njegu kose, a kod izraženije prhuti preporučujemo razgovor s dermatologom ili liječnikom. Bez obzira na težinu problema, zdravom i uravnoteženom prehranom možete učiniti puno.

Osim estetskih problema prhut može biti problematična i zbog povećanog broja gljivica i bakterija na vlasištu, a češanjem se brzo mogu pojaviti sitne ranice koje dovode do upale ili čak seboreje.

 

3. Seboroični dermatitis ili seboreja

Seboreja je česta kožna bolest. Za nju je tipično prekomjerno lučenje masnoće, zbog čega kosa često brzo postane masna i može imati neugodan miris. Ostali simptomi uključuju povećanu prhut, svrbež, pojačano opadanje kose i ljuštenje kože.

Uzrok bolesti često je genetski, a na razvoj utječu i kroničnebolesti, povećani stres te nedostatak sna i nekih vitamina. Liječnici još uvijek ne poznaju točan uzrok.

Za ublažavanje simptoma i liječenje bolesti nakon razgovora s farmaceutom ili liječnikom uzmite dermatološki ispitane proizvode za njegu kose. Ovisno o težini problema liječnik vam može propisati i protugljivične gelove i lijekove.

Zanimljivo je da se seboreja može pojaviti čak i kod dojenčadi, češća je kod muškaraca te u hladnijim i sušnijim dijelovima svijeta.

 

4. Masna kosa

Najčešći je uzrok masne kose prečesto pranje kose. Žlijezde u folikulima kose proizvode sebum, masnu tvar koja štiti vlasište od isušivanja. Pretjeranim pranjem uništavate prirodnu ravnotežu vlasišta koje postaje suho, stoga žlijezde proizvode više sebuma, što dovodi do masne kose.

Kako biste spriječili masnu kosu, izbjegavajte prečesto pranje kose, koristite prirodne šampone bez mirisa i hranite se zdravo. Više o masnoj kosi pročitajte u našem članku

Riješite se masne kose.

 

5. Oštećena kosa

Sunce, more, uređaji za oblikovanje frizure, zagađena atmosfera, pogrešni proizvodi za njegu, nedostatak vitamina i minerala te mnogi drugi čimbenici mogu uništiti vašu kosu.

Možete joj pomoći pravilnom prehranom, proizvodima za njegu i obnovu kose te dodacima prehrani s ključnim vitaminima i mineralima kao što su Merz Spezial kapsule za kosu.

 

6. Uništeni vrhovi kose

Oštećena kosa često ima ispucale vrhove, a oni nastaju zbog gubitka vlagei pretjeranog oblikovanja kose, osobito uvijačima ili peglama za kosu, koji dodatno isušuju kosu.

Ispucali vrhovi nastaju kada je vanjski zaštitni sloj kose oštećen i počne se ljuštiti. Vratite im vlagu i zdravlje uz upotrebu regeneratora za kosu i manje korištenje uređaja za oblikovanje kose, a frizura neka bude opuštena. Također se preporučuju redoviti odlasci frizeru i maske za kosu.

 

Merz Spezial kapsule za kosu

Mnogi problemi s kosom proizlaze iz nedostatka ključnih vitamina i minerala. Kako biste izbjegli ili barem djelomično riješili te probleme, isprobajte Merz Spezial kapsule za kosu koje sadrže pažljivo odabranu kombinaciju 15 vitamina, minerala, biljnih ekstrakata i aminokiselina koji njeguju kosu iznutra.

Saznajte više o kapsulama i njihovu sastavu ovdje.

 

 

Izvori:

  1. https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2015/0201/p185.html
  2. https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2000/0501/p2713.html  
  3. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hair-loss/hair-problems
  4. https://www.ezdravje.com/zdravje-in-dobro-pocutje/nega-las/bolezni-las-in-lasisca/

Proizvodi dostupni su u ljekarnama.