Utjecaj menopauze na opće raspoloženjeUtjecaj menopauze na opće raspoloženje

Nemojte dopustiti da vam menopauza oduzme samopouzdanje!

Jeste li među onima koji misle da je menopauza kraj života? Molim?! Menopauza je tek početak izvanredne nove ere koju doživljava čak polovica ljudi na svijetu. Nažalost, još uvijek premalo govorimo o tome. Zbog toga na Svjetski dan menopauze, 18. listopada, pripremamo edukativne sadržaje o menopauzi te njezinu utjecaju na život i raspoloženje.

Razdoblje menopauze nastupa kada menstruacija izostane 12 uzastopnih mjeseci pa žena više ne može zatrudnjeti prirodnim putem.

Većina žena osjeća simptome menopauze kao što su nepravilni menstrualni ciklusi, valunzi, obilno znojenje i nesanica već dvije do osam godina prije posljednje menstruacije. 

Što mogu očekivati u menopauzi?

PREDMENOPAUZA ili PERIMENOPAUZA – razdoblje prije menopauze kada hormoni počinju fluktuirati, žena i dalje ima menstruaciju, ali je menstrualni ciklus neredovit. Može trajati od 2 do 8 godina. 
RANA MENOPAUZA – menopauza koja nastupa u dobi od 40. do 45. godine. Oko 5 posto žena doživljava ranu menopauzu. 
MENOPAUZA – godinu dana nakon posljednje menstruacije. Razdoblje se može definirati samo unatrag. 
POSTMENOPAUZA – razdoblje nakon menopauze. Simptomi mogu trajati nekoliko godina, kod nekih žena čak i do 10 godina.  Simptomi se zatim povlače ili potpuno iščezavaju.

Do 52. godine većina žena doživjet će menopauzu.  

S obzirom na produženje očekivanog životnog vijeka, žene mogu živjeti do 40 posto svog života u postmenopauzalnom razdoblju.

Uzroci i simptomi menopauze

Mnogi vjeruju da je menopauza samo određeni trenutak ili trenutačna promjena u životu žene, ali stvarni prijelaz u novo razdoblje može potrajati nekoliko godina. 

S godinama broj primarnih folikula brzo opada, pa je taj broj nedovoljan za odaziv na djelovanje folikulostimulirajućeg hormona (FSH). S druge strane, nema povišenja razine luteinizirajućeg hormona (LH), pa nema ovulacije, što dovodi do smanjenja proizvodnje estrogena i prestanka menstruacije. Hormonska neravnoteža utječe na pojavu mnogih simptoma povezanih s menopauzom: 

  • noćno znojenje, umor, nesanica
  • valunzi popraćeni znojenjem ili vrućicom
  • palpitacije i glavobolje
  • pojačano mokrenje, curenje mokraće ili bol pri mokrenju
  • suha i osjetljiva vagina, bolni spolni odnosi, smanjen libido – ali ne dopustite da vas to zaustavi; spolni odnosi i dalje mogu biti dio vašeg života
  • suha koža, gubitak kose (više pročitajte ovdje)
  • veća tjelesna masa
Svaka se žena drugačije nosi s novim razdobljem, ovisno o osobnim životnim okolnostima, vlastitoj predodžbi o sebi i odnosu prema starenju.

Utjecaj menopauze na opće raspoloženje

Svaka se žena drugačije nosi s novim razdobljem, ovisno o osobnim životnim okolnostima, vlastitoj predodžbi o sebi i odnosu prema starenju. Hormonske promjene stoga često utječu i na sljedeće:

  • raspoloženje,
  • duševno zdravlje i
  • samopouzdanje. 

Menopauza je ujedno i jedan od prvih znakova starenja, što može pogoršati duševno zdravlje žena. 

Kako se osjećati bolje tijekom menopauze i nakon nje?

ZDRAVA PREHRANA 
Zdrava i uravnotežena prehrana može vam pomoći ublažiti neke od simptoma menopauze. Smanjenje unosa kofeina i začinjene hrane može ublažiti navale vrućine. U svoju prehranu možete uključiti i više namirnica koje sadrže biljni estrogen: soju, lan, slanutak, orašaste plodove, leću, grah...

KVALITETAN SAN I OPUŠTANJE 
Odmaranje, spavanje i regeneracija izuzetno su važni u tom razdoblju. Pokušajte spavati najmanje sedam sati dnevno i redovito prakticirajte meditaciju, jogu ili tehnike disanja za svakodnevno opuštanje. Ako vas muče valunzi ili znojenje, pokušajte spavati u hladnijoj spavaćoj sobi i u laganoj odjeći.

TJELESNA AKTIVNOST 
Redovita tjelovježba tijekom menopauze i nakon nje izuzetno je važna za zdrave kosti i mišiće. Stručnjaci preporučuju vježbanje prema svojim sposobnostima najmanje tri do pet puta tjedno u trajanju od 30 minuta, a vježbe dizanja utega dva ili tri dana tjedno.

PRESTANAK PUŠENJA 
Za bolje raspoloženje, a osobito za žene koje se odluče za hormonsku terapiju preporučuje se prestanak pušenja. Navika može uzrokovati brži nastup menopauze i ubrzati razgradnju spolnih hormona.

PODRŠKA NAJMILIJIH 
U ovom novom razdoblju, a posebno u menopauzi kao prijelaznom razdoblju izuzetno je važno jasno prenijeti svoje strahove, probleme ili druge negativne misli voljenim osobama (partneru, sestri, majci). Tako će lakše razumjeti što prolazite i bolje će vam pomoći. Također možete razmisliti o tome da posjetite grupu za podršku ili psihologa. 
Ako imate veće psihičke tegobe, kao što su depresija, anksioznost ili izolacija, posavjetujte se s liječnikom ili drugim stručnjakom koji može propisati različite vrste liječenja.

Nažalost ili na sreću, ne postoji samo jedan „pravi“ način za suočavanje s menopauzom. Iskustva su različita kao što su i žene različite.

Koliko pažnje ćete same posvetiti menopauzi, u potpunosti ovisi o vama i vašem raspoloženju. Mi smo u članku pripremili neke od najvažnijih savjeta kako biste se osjećali bolje, a vi odlučite koje ćete slijediti. 

Menopauza je savršeno vrijeme za pogled u budućnost i definiranje načina života koji želite u sljedećem poglavlju svoga života. 
 

Proizvodi dostupni su u ljekarnama.