lijepa, gusta i sjajna kosaponovna rast kose

Koje ključne vitamine, minerale i biljne ekstrakte sadrže naše Merz Spezial Hair kapsule?

Ako vas zanima koje ključne tvari sadrže naše Merz Spezial Hair kapsule i kako ih koristiti za postizanje kose iz snova, čitajte dalje!

Mi žene itekako smo svjesne da lijepa, gusta i sjajna kosa doprinosi većem samopouzdanju i osjećaju privlačnosti. Kosa nije samo ogledalo zdravlja, ona je također važan dio ženskog identiteta koji potječe iz najstarijih kultura – njezin izgled znatno utječe na to kako se osjećamo u svojoj koži.

Poput kože i noktiju, i kosa treba dobiti dovoljne količine hranjivih sastojaka za svoju ljepotu i zdravlje. Ako vas zanima koje ključne tvari sadrže naše Merz Spezial Hair kapsule i kako ih koristiti za postizanje kose iz snova, čitajte dalje!

 

L-cistein

L-cistein je aminokiselina koja je jedan od glavnih gradivnih dijelova keratina, bjelančevine koja čini strukturu kose. Bez dovoljno L-cisteina za održavanje keratinskih struktura kosa će oslabiti i biti sklona pucanju. L-cistein je jedna od rijetkih aminokiselina koja može tvoriti takozvane disulfidne veze koje drže keratin na okupu, pa čak i pomaže kosi da zadrži vlagu.

 

Ekstrakt zelenog čaja, prosa i paprike

Ekstrakt zelenog čaja sadrži antioksidanse, a osim njih i polifenole, biljne spojeve koji potiču ponovni rast kose. Studije pokazuju da polifenoli mogu utjecati na razmnožavanje dermalnih papila koje su ključne za rast korijena kose.1

Ekstrakt prosa značajno poboljšava rast stanica u folikulima vlasi, istodobno povećavajući debljinu kolagena u folikulu vlasi. Sve to znači da proso može pospješiti rast kose, a istovremeno zadržati zdravu i jaku kosu. To je potvrđeno u kliničkoj studiji u kojoj je 91 posto žena s prekomjernim opadanjem kose primijetilo značajno smanjenje gubitka kose nakon tri mjeseca dnevnog unosa ekstrakta prosa.2

Ekstrakt paprike potiče protok krvi u folikulima vlasi, što osigurava zdraviji rast kose.

Ekstrakt zelenog čaja sadrži antioksidanse, a osim njih i polifenole, biljne spojeve koji potiču ponovni rast kose.

Bakar

Ako želite da vaša kosa zadrži boju, Merz Spezial Hair kapsule bit će vaš novi najbolji pomoćnik. Bakar koji sadrže kapsule daje važan doprinos normalnoj boji kose.

 

Vitamini skupine B

Što se tiče održavanja zdrave i jake kose, vitamini skupine B imaju jednu od najvažnijih uloga.

  • Vitamini B2 i B12 važni su u metabolizmu masti, bjelančevina i ugljikohidrata koji opskrbljuju kosu hranjivim sastojcima. Također su uključeni u stvaranje i održavanje crvenih krvnih stanica, koje su odgovorne za opskrbu vlasišta kisikom, što povoljno utječe na rast kose.
  • Vitamin B6 sudjeluje u sintezi cisteina i njegovoj ugradnji u keratin, što potiče zdrav rast kose.
  • Folna kiselina pridonosi sintezi aminokiselina i funkcioniranju imunološkog sustava, a također pomaže u diobi stanica. 
  • Biotin je prava zvijezda među vitaminima B u održavanju zdrave kose! Biotin (vitamin B7) ponekad se naziva i vitaminom H zbog njemačkih riječi Haar i Haut, koje znače kosu i kožu. Nedostatak tog vitamina može prouzročiti opadanje i lomljivost kose.

 

Željezo

Željezo sudjeluje u stvaranju hemoglobina i crvenih krvnih stanica, a oni su odgovorni za prijenos kisika u tijelu. Tako osigurava kosi potrebne hranjive sastojke.

 

Cink

Cink je element u tragovima koji usmjerava više od 300 enzimskih procesa. Studije su pokazale da su nepravilnosti u metabolizmu cinka u tijelu presudne kod pretjeranog opadanja kose.3 Cink stoga daje važan doprinos održavanju zdrave kose te doprinosi sintezi DNA i diobi stanica.

 

Izvori:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17092697/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31135099/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3870206/

Proizvodi dostupni su u ljekarnama.